GÜNCEL
Giriş Tarihi : 20-01-2024 13:28   Güncelleme : 20-01-2024 13:51

Trilye'de Haç Atma Töreni Büyük İlgi Gördü

Haliç’te yüzyıllardır Hac atma töreninin ardından Mudanya'yaya bağlı Trilye'de yapılan tören muhteşem oldu. Fener Rum Ekümenik Patriği Bartholomeos’un deniz suyunu kutsamasının ardından tören başladı.

Trilye'de Haç Atma Töreni Büyük İlgi Gördü

Haliç’te yüzyıllardır 6 Ocak’ta Hac atma töreni  Fener Rum Ekümenik Patriği Bartholomeos’un suları kutsadığı günün ardından Burasa'nın Mudanya İlçesine bağlı  tarihi dokusu bozulmayan bir mubadele kasabası Trilye'de tören yapıldı.Trilye iskesinde yapılan törende  Fener Rum Ekümenik Patriği Bartholomeos’un deniz suyunu kutsamasının ardından denize atıaln haçı çıkaran kişiye hediyeler verildi.Törenden sonra Trilyel'yenin tanıtımında büyük katkı sağlayan  Trilye otelin yönetim kurulu başkanı   Mustafa Balcı törene katılan büyük elçileri   Bartholomeos'u  ve  konuklara ikramda bulunarak sohbet etti..

 

Hac Atma Töreni Neden Yapılıyor?

Hac atma töreni olarak bahsettiğimiz etkinlik temelde İsa Mesih’in Ürdün’de vaftiz edildiği güne ithafen sembolik bir karşılığıdır. Çünkü vaftiz kelime anlamı olarak suyla temizlenip günahlardan arınmak demektir. (Dünyanın her yerinde suya hac atma geleneği yapılabiliyor)Tarihte Noelin ilk kutlandığı yer İstanbul olduğu için her yıl Rum Ortodoks Noelinde yani 6 Ocak’ta Haliç kıyısına gelerek dualara devam ediliyor ve ardından hac suya atılıyor. Hacı çıkarmak için isteyen kişiler de suya atlıyorlar. Sudan hacı ilk çıkaran kişiyi Fener Rum Ekümenik Patriği Bartholomeos mutluluk ve sağlıkla kutsuyor. Aynı zamanda koruyucu İstanbul’un suları da bolluk ve bereketle kutsanıyor.

NİHAT ALPARSLANNİHAT ALPARSLAN