DÜNYA
Giriş Tarihi : 27-01-2024 15:03   Güncelleme : 04-02-2024 11:35

Rusya Nazi Kuşatması Ankara'da Rus evinde etkinlikle anıldı

II. Dünya Savaşı’nın en zorlu ablukalarından birine maruz kalan Leningrad’ın etrafındaki Nazi kuşatması bundan tam 80 yıl önce bugün, 27 Ocak 1944’te kaldırıldı.

Rusya Nazi Kuşatması Ankara'da  Rus evinde  etkinlikle anıldı

Nihat ALPARSLAN

Rusya Büyükelçiliği  müsteşarı Ankara Rus evi başkanı Aleksandr Sotniçenko" Ankara'daki Rus evinde düzenlenen anma  töreninde Ankara'da yaşayan Ruya ailerininin çocukları yöresel gösteriler yaparak büyük taktir topladılar

İşgalci Alman ordularının 8 Eylül 1941’de başlattığı kuşatma harekâtı tam 872 gün devam etti. Kentin ve sakinlerinin bu ablukayı atlatacak kadar gıda ve yakıt stoku ise bulunmuyordu.

veya FTP'den Seçiniz : ( Daha önce yüklediğiniz

Oldukça sert geçen 1941-1942 kışı, Leningradlılar için ölüm-kalım mücadelesine dönüştü. Depolarda yeterince un olmadığı için, süpürge tohumu ve kâğıt hamuru da dâhil olmak üzere, pek çok yabancı madde karıştırılarak hazırlanan ekmekler, küçük dilimler şeklinde karne ile dağıtılmaya başlandı. Buna ek olarak, dondurucu soğuklarda vatan

 

daşların evlerini ısıtabilmeleri için odun, kömür ya da yakıt da bulunmamaktaydı..Leningrad’da baş gösteren açlık sorununu çözebilmek için 1942’nin Ocak ayında üzeri buzla kaplanan Ladoga Gölü boyunca uzanan bir Hayat Yolu’nun oluşturulmasına karar verildi. Donmuş göl üzerinden büyük zorluklarla gerçekleştirilen ikmal süreci, sadece kente yiyecek ulaştırmayı değil, aynı zamanda hasta, yaşlı ve çocukları tahliye etmeyi de mümkün kıldı. Böylece toplamda 1 milyon 300 bin Leningradlı şehre gıda getiren kamyonlara bindirilerek kentten tahliye edildi.Hayatını kaybedenlere rahmet dilerken ailelerine sabır diliyorum"dedi..

NİHAT ALPARSLANNİHAT ALPARSLAN