DÜNYA
Giriş Tarihi : 29-12-2023 22:04

New York Times, Rusya’yı sarsan partiyi yazdı: Baskılar muhafazakarlığın arttığının işareti

Moskova’da gerçekleştirilen yarı çıplak partinin tepkilere neden olmasının ardından katılımcılar çeşitli yaptırımlarla karşılaştı. NYT, hazcılığın uzun süredir hoş görüldüğü Rusya’da muhafazakarlığın arttığına dikkat çekti. Uzmanlara göre parti, vatandaşlar arasındaki çifte standardı ortaya çıkardı

New York Times, Rusya’yı sarsan partiyi yazdı: Baskılar muhafazakarlığın arttığının işareti

Anatoly Kurmanaev / The New York Times

Moskova’da ünlülerin katılımıyla gerçekleşen yarı çıplak parti sonrası, katılımcıların birçoğunun sponsorlukları ve konserleri iptal edildi. Kimi katılımcılar sosyal medyadan ağlayarak özür dilerken kimileri iki hafta hapis cezası aldı. Tartışmalı partiye katılanlara yönelik giderek artan baskılar, hedonizmin (hazcılık) uzun süredir hoş görülüğü ülkede hızlanan muhafazakar değişimin altını çiziyor.

"İkinci bir şansı çok isterim"

Parti skandalı geçen hafta 32 yaşındaki Rus spiker Anastasia Ivleyeva'nın Mutabor adlı kulüpteki özel bir partide çekilen fotoğraflarını yayınlamasıyla patlak verdi. Instagram'da 18 milyon takipçisi bulunan Ivleyeva, partinin Playboy dergisinin fotoğraf projesinin galası olduğunu söyledi. Başlangıçta etkinliğini savunan Ivleyeva, sosyal medyada iki video yayınlayarak özür diledi ve “Rusya'nın affedebileceğini söylüyorlar. Eğer bu doğruysa sizden, Rus halkından ikinci bir şansı çok isterim” dedi.

Anastasia Ivleyeva (Instagram)

Partideki kıyafet kuralının yarı çıplak olduğunu söyleyen Ivleyeva, konuklara bu kuralı uygun gördükleri şekilde yorumlama özgürlükleri olduğunun söylendiğini açıkladı. Kısa süre sonra sosyal medyada ortaya çıkan müstehcen fotoğraf ve videolar şiddetli tepkilere neden oldu. Rus televizyon sunucusu Vladimir Solovyov, tepkilerin ardından Telegram kanalından “Ülke savaşta ve bu pislikler, bu canavarlar bunu yapıyor. Neler olduğunu anlamayan sığırlar” yazdı.

Şeytani ritüel iddiası

Ülkenin önde gelen bazı muhafazakarları daha da ileri giderek partinin şeytani bir ritüel olduğunu, zira kendi hesaplarına göre Ukrayna’daki savaşın 666’ncı gününde gerçekleştiğini iddia ettiler. Müzik yapımcısı Vadim Tsyganov, dindar ve aşırı milliyetçi tutumuyla tanınan pop şarkıcısı eşi Viktoria Tsyganova ile çektiği videoda “Toynaklarınızla kalplerimizi çiğnemeyi bırakın” dedi.

Ünlü rapçi hapis cezası aldı

Muhafazakar kesimin öfkesinin artmasının ardından 21 Aralık günü Rus polisi Mutabor'a baskın yaptı. Bazı ünlüler partiden kısa bir süre sonra sponsorluklarını kaybettiklerini, konserlerinin iptal edildiğini ve önceden kaydedilmiş TV programlarından bile çıkarıldıklarını söyledi. Rus muhafazakar aktivist Ekaterina Mizulina, vergi müfettişlerinin Ivleyeva hakkında soruşturma başlattığını iddia etti. Yerel haber medyası ise başka bir aktivist grubun Ivleyeva’ya milyonlarca dolarlık dava açtığını bildirdi. Ivleyeva iddialar hakkında henüz bir yorum yapmadı. Partiye dair en büyük ceza ise Vacío adıyla bilinen 25 yaşındaki rapçi Nikolai Vasilyev’e verildi. Cinsel organına taktığı çorapla partiye katılan rapçi, ülkenin eşcinsellik karşıtı yasası gereğince 15 gün hapse mahkum edildi.

Vatandaşlar arasında çifte standart

Rus siyaset uzmanı Alexander Baunov, bu baskının Putin'in savaş dönemi vizyonundaki çelişkileriyle bağlantılı olduğunu söyledi. Putin, Ukrayna'da Batı'ya karşı savaş yürüttüğüne dair Rus toplumun harekete geçirmeye çalıştı. Ancak aynı zamanda özellikle zengin şehirlerdekilerin ve Rus oligarkların savaşı sorgulamadıkları sürece normal hayatlarına devam etmelerine izin verdi. Baunov “Bu parti bu çifte standartları ortaya çıkardı. Sıradan vatandaşlar için başka, seçkinler için başka kurallar olduğu izlenimini verdi” dedi.

Muhafazakarların zaferi

Parti skandalının patlak vermesiyle uzun süredir Rusların savaş çabalarını artırması yönünde çağrı yapan muhafazakarlar açık bir zafer kazandı. Baunov parti sonrası yapılan baskının aşırı muhafazakarların Putin üzerindeki artan etkisini yansıttığını söyledi. Putin, Ukrayna'yı işgal ettiğinden beri, dünyaya ‘geleneksel değerler’ adlı alternatif bir ideoloji sunmaya çalışıyor. Ukrayna işgaline eşcinsel haklarına yönelik baskılar ve kürtajın kısıtlanması yönünde artan çağrılar eşlik ediyor. Ancak Putin kadınların üreme haklarına getirilen sınırlamaları kamuoyu önünde reddetti.

Partiye katılan en az 6 kişi, alışılmadık mazeretler sunarak gözyaşları içinde kamuoyundan özür diledi. Rusya'nın en önde gelen pop şarkıcılarından Philipp Kirkorov “Her insanın hayatında yanlış kapıdan girdiği bir an gelir” dedi.

© 2023 The New York Times Company 

NİHAT ALPARSLANNİHAT ALPARSLAN