SİYASET
Giriş Tarihi : 14-12-2023 18:23

Saadet-Gelecek Meclis Grubu düştü!

Kocaeli Milletvekili Hasan Bitmez'in hayatını kaybetmesinin ardından Saadet Grubu'nun milletvekili sayısı grup yeter sayısının altında düştü.

 Saadet-Gelecek Meclis Grubu düştü!

TBMM Genel Kurulu'nda kürsüde fenalaştıktan sonra hastanede tedavi altına alınan Saadet Partisi Kocaeli Milletvekili Hasan Bitmez hayatını kaybetti.

Bitmez'in ölümüyle birlikte Saadet ve Gelecek Partisi'nin birlikte kurdukları Saadet Grubu'nun milletvekili sayısı 19'a düşmüş oldu.

14 Mayıs’ta yapılan genel seçimde CHP listelerinden seçime giren ve 10’ar milletvekili çıkaran Saadet ve Gelecek partileri, Temmuz ayında Meclis’te ortak grup kurmuştu.

GRUP KURMAK İÇİN 20 VEKİL ŞARTI ARANIYOR

Meclis'te grup kurabilmek için 20 milletvekili şartı bulunuyor. Grubu olan parti, haftalık olarak meclis grubunu toplayabiliyor. Grup kurulması halinde, grup kuran partiye Meclis'te bir makam odası da tahsis ediliyor.

Kanun tasarılarının ilk görüşüldüğü yer olan meclis komisyonlarında (üye sayılarının yüzde oranına göre bu kurullara üye gönderiyorlar) grubu olan partiye birer milletvekili tahsis ediyor. Grubu olan parti Meclis Başkanvekilliği koltuğuna da sahip oluyor.

Meclis içtüzüğüne göre, grup kuran siyasi partiler Danışma Kurulunda da temsil edilirken "Gündem dışı konuşma" yapma hakkına da sahip oluyorlar.

Meclis içtüzüğüne göre, Meclis Genel Kurulunda kanun tasarıları görüşülürken sırasıyla önce esas komisyona, sonra hükümete, sonra da grubu olan siyasi partilere söz hakkı veriliyor.

 

ETİKETLER:

Saadet Partisi , Gelecek Partisi , Hasan Bitmez

NİHAT ALPARSLANNİHAT ALPARSLAN