DÜNYA
Giriş Tarihi : 01-07-2023 17:43

İsveç NATO üyesi olacak mı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kurban Bayramı’nın hemen ardından diplomasi trafiğini hızlandıracak. Temmuzdaki NATO Zirvesi’nde dünyanın gözü kulağı Türkiye’nin üzerinde olacak. Erdoğan, 11-12 Temmuz'da Litvanya'da NATO Zirvesi’ne katılacak.

 İsveç NATO üyesi olacak mı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı bayram sonrası yoğun bir dış temas trafiği bekliyor. Temmuzdaki NATO Zirvesi’nde dünyanın gözü kulağı Türkiye’nin üzerinde olacak.

GÖZLER İSVEÇ'İN SON DURUMUNDA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 11-12 Temmuz’da NATO Liderler Zirvesi’ne katılmak üzere Litvanya’nın başkenti Vilnius’a gidecek. Zirvede en önemli gündem maddesi, İsveç’in NATO üyelik süreci olacak. Türkiye geçtiğimiz yıl İsveç ve Finlandiya’ya PKK’nın eleman, para toplama faaliyetleri ve bu ülkelerde bulunan teröristler nedeniyle üyelik kapısını kapatmıştı. İmzalanan üçlü mutabakatın ardından Türkiye, Finlandiya’ya koyduğu rezervi kaldırdı. Zirvede gözler şimdi İsveç’in son durumuna çevrilecek.

ERDOĞAN KÖRFEZ ÜLKELERİNE GİTMESİ BEKLENİYOR

Bu arada, zirve öncesinde Brüksel’deki NATO karargahında bir başka toplantı gerçekleşecek. 6 Temmuz'da, İsveç'in NATO üyeliği hakkında Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın Dışişleri Bakanlarının da katılacağı üst düzey toplantıda İsveç’in mutabakat kapsamındaki taahhütleri ve ilerlemesi ele alınacak. Toplantıya ülkelerin ulusal güvenlik danışmanlarının da katılması bekleniyor. Toplantının sonuçları Litvanya’daki NATO Zirvesi’ne de ışık tutacak.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önümüzdeki haftalarda Körfez ülkelerine de gitmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı’nın Körfez turu kapsamında Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri ziyaretlerinin olması öngörülüyor. Ayrıca eylül ayında Erdoğan’ın Amerika Birleşik Devletleri’ne giderek Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na katılması bekleniyor.

Kaynak.cnn

 

Erdem NoyanErdem Noyan