SİYASET
Giriş Tarihi : 11-03-2024 20:00

Gonca Köksal: "Çevreye Zarar Verecek Hiç Bir Projeye Onay Vermeyeceğiz"

CHP Menteşe Belediye Başkan Adayı Gonca Köksal, Tele1 kanalında yayınlanan Ege Saati Programına konuk oldu.

Gonca Köksal:

CHP Menteşe Belediye Başkan Adayı Gonca Köksal, Tele1 kanalında yayınlanan Ege Saati Programına konuk oldu. Gazeteci Nurettin Sönmez’in sorularını yanıtlayan Köksal, “Biz kesinlikle çevreye zarar verecek hiç bir projeye onay vermeyeceğiz. Eğer yasal yollardan bir baskı kurulmaya çalışılırsa da bununla ilgili; kamuoyuyla, kentteki paydaşlarımızla, kent konseyimizle, halkımızla birlikte direneceğiz. Bunu çok açık şekilde ifade etmek istiyorum” dedi.

Tele1 kanalında yayınlanan Ege Saati Programında Gazeteci Nurettin Sönmez’in konuğu olan CHP Menteşe Belediye Başkan Adayı Gonca Köksal, Menteşe’nin tarihi, doğal, kentsel ve kültürel anlamda çok büyük bir potansiyele sahip olduğunu dile getirerek, “Menteşe’nin içindeki değerleri önce tespit edip burada neyi parlatacağız neyi öne çıkaracağız teker teker projelendirdik. Bütüncül bir koruma anlayışı sergilemek istiyoruz. Tabii ki bunu sürdürülebilir ilkeler çerçevesinde ve ekonomik kalkınmayı hedefleyerek yapmak istiyoruz. Ülke olarak büyük bir ekonomi krizin içindeyiz ve bu kriz giderek derinleşiyor. Bu kadar büyük bir mirasa sahip olan, toprağından bereket fışkıran Menteşe, hiçbir şekilde Dünyadaki yeni kurulan sistemden nasibi alamayıp giderek fakirleşiyor. Ben Menteşemizdeki üreticilerin, kente katma değer katan vatandaşların fakirleşmesini kabul etmiyorum. Biz halkımızla birlikte bütüncül bir kalkınma örneği sergileyeceğiz” dedi.

 

Gonca Köksal:

“SABURHANE, ARASTA, TABAKHANE ARASINDA TURİZM ROTASI OLUŞTURACAĞIZ”

Programda Gazeteci Nurettin Sönmez’in ‘CHP’nin Muğla’daki tek kadın Belediye Başkan adayı sizsiniz. Genç bir kadın belediye başkan adayından Menteşeliler neler görecek yeni dönemde?’ Sorusu üzerine Köksal, şunları söyledi:

“İlk önceliğimiz tarihi sit alanlarımız olan, Saburhane bölgemiz, Arasta bölgemiz ve Tabakhane bölgemiz arasında bir turizm rotası oluşturmayı düşünüyoruz. Tarihi yapılarımız, kapılarımız, bacalarımıza kadar bir koruma anlayışı sergileyeceğiz. Kentimizin ticari merkezi arastamız çok kıymetli ön plana çıkması gereken bir alan. Burası geçmişten beri üretimin, kültürün bereketin merkezi olmuş. Maalesef şuanda atıl durumda. Burada kaybolmaya yüz tutan meslekler var. Mesela semercilik. Bu mesleği belgeleyip, günün koşullarına uyarlayıp, özel tasarımlarla butik ürünler şeklinde üretim yapılmasını sağlayarak bu alanı ön plana çıkaracağız. Arastanın her sokağında aktif etkinlik alanları oluşturacağız. Aynı bölgedeki tarihi Yağcılar Hanımızı restore edecek, tarihi saatli kulemizin çevresinde düzenleme yapacağız. Bölgemizde Rumların önceden yaşadığı Saburhanemizde bir meydan düzenlemesi ve cephe yenilemesi yapmayı planlıyoruz. Buradaki Kara Muğla deresini düzenleyecek, daha estetik ve modern bir görünümle turizm rotasının başlangıcı olmasını sağlayacağız."

 

Gonca Köksal:

“KARABAĞLAR YAYLAMIZIN EŞİ BENZERİ YOK”

Oluşturulacak turizm rotaları içerisinde Karabağlar Yaylasının özel bir yeri olduğunu dile getiren Köksal, “Karabağlar yaylamız çok serin, sulak, verimli ve eşi benzeri olmayan bir bölge. Kendine özel klima sistemi, su sistemi olan muhteşem bir doğa parçası. Kentten daha aşağıda kalan ve bu özelliği ile de tek olan bir bölge. Bu bölgemizi de oluşturacağımız turizm rotamıza ekleyerek, yaylamızı tüm Dünyaya tanıtacağız. Biz 12 Ay turizme önem veriyoruz. Sadece kültür turizminden bahsetmiyorum. Menteşenin çok güzel bir doğası var. İçinden kanyon geçen şehrimiz var. Turizm rotalarını belirlerken spor turizmini, doğa turizmi, kırsal ve tarım turizmi projelerimizi de bu alana entegre edeceğiz. Bu çalışmalarımızın yanı sıra UNESCO sürecine de katılacağız” şeklinde konuştu.

 

“AKILLI KENT UYGULAMASI İLE HER ZAMAN KATILIMCI OLACAĞIZ”

Konuşmasında belediyenin hizmet, uygulama ve çözüm odaklı çalışması için akıllı kent sistemini hayata geçireceklerini belirten Köksal, “Akıllı kent sistemi ile mevcut işleyişi sistematik şekilde hızlandıracağız. Gerçek potansiyelimizi şu anda ortaya koyamıyoruz. Akıllı kent sistemlerini kullanarak, çalışanlarımızın görev tanımının net olduğu, raporlandığı, şeffaflığın halkımızın kontrol edilebileceği bir sistemden bahsediyoruz. Bu yolla katılımcı bir anlayışla projeler üreteceğiz. Kent konseyleri bu yolla da daha aktif olarak devrede olacak. Belediyemiz çatısı altında estetik komisyonu, kent kimliği çalışma grubu kurarak aktif belediyecilik anlayışıyla çalışacağız. Günümüzde büyük yazılım firmaları, güzel coğrafyalarda doğa içinde yeterli alt yapı oluşursa kendilerine yer istiyorlar. Bu yazılım firmaları için altyapı çalışması yapacağız” dedi.

 

“4T PROJEMİZ KIRSAL VE KENTSEL BİR KALKINMA MODELİDİR”

Seçim beyannamesinde yer alan 4T (TARIM, TURİZM, TİCARET, TEKONOLOJİ) konu başlıklarında da açıklamalarda bulunan Köksal, “Hazırladığımız 4T modeli ekonomik ve sosyal olarak Menteşenin kalkınmasını sağlayacak bir modeldir. Kırsal ve merkezin bir bütün içinde kalkınmasından bahsediyoruz. Öncelikle tarımsal potansiyelimizi belirleyeceğiz. Toprak analizleri ile başlayacağız. Yerel ürünler hangileri, hangileri buna eklenebilir, teknolojiyi kullanarak, ürünlerin kalitesini yükselterek bu ürünlerin başta Menteşemize yetecek seviyeye getirmek, sonra da dünya pazarına bu ürünleri pazarlayabilir duruma gelmek istiyoruz. Üretimin başladığı noktadan, sofralarımıza gelene kadar tüm süreci planlayıp daha sonra bunun pazarlama aşaması için dijital platform üzerinden zemin hazırlayacağız” ifadelerini kullandı.

 

Gonca Köksal:

“YERE DÜŞEN ZEYTİN YAPRAĞININ BİLE KIYMETİNİ BİLECEĞİZ”

Menteşenin tarımsal anlamda çok zengin olduğuna dikkati çeken Köksal, “Polifenol oranı en yüksek, en kaliteli zeytin olan memecik zeytini bölgemizde yetişiyor. O kadar kaliteli ki ilaç olarak kullanıyor. Bunun yanı sıra kozmetik sektöründe de tercih ediliyor. İnanın ağaçtan yere düşen zeytin yapraklarının bile bir değeri ve biz bunun kıymetini bileceğiz. Hedefimiz, bölgemizde kooperatifçiliği destekleyerek, bunun üzerinden kalkınmaktır. Üreticimize bu noktada hem teknoloji hem de üretimdeki temel girdiler anlamında destek olacağız. Örnek projelerle bu işin nasıl yürüdüğünün örneğini sergileyip bu yolu açıp, bu yöntemi kooperatiflere ve yerel üreticilerimize bırakarak bu alanı geliştireceğiz. Ayrıca Arıcılıkla ilgili bölgemizde bir apiterapi merkezi kurmayı planlıyoruz” şeklinde konuştu.

 

“İLK ÖNCELİĞİMİZ HALKIMIZIN TALEPLERİDİR”

Yayında Gazeteci Nurettin Sözen’in ‘Menteşe’nin en önemli sorunu nedir? İlk nereden işe başlayacaksınız?’ sorusu üzerine Köksal şunları söyledi:

“Halkımızdan en çok talep yol konusunda geliyor. Fiziksel olarak buradan başlayacağız. Merkez ilçede büyük oranda altyapı çalışmaları tamamlanmış durumda. Bir kaç mahallemizde doğalgaz eksikliği var. İlgili firmayla görüştük. Deprem nedeniyle önceliklerinin o bölgede olduğunu söylediler. Kısa süre içerisinde bölgemizde yavaşlayan çalışmaları hızlanmasını sağlayacağız. İlk önceliğimiz halkımızın talepleridir.”

 

“KÖTEKLİYE KENT LOKANTASI VE KIZ YURDU YAPACAĞIZ”

Köksal, Gazeteci Nurettin Sönmez’in ‘Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Ana Yerleşkesi Menteşe’ye bağlı. Kötekli bölgesi ile ilgili nasıl bir çalışmanız var?’ sorusu ise şu yanıtı verdi:

“Kötekli çok hızlı gelişmiş bir bölge. Merkezimize araçla 5 dakika mesafede ama arada bir kopukluk olmuş. Öğrencilerin en temel problemi kent merkezine ulaşım konusu. Ücret ve sefer saatleri ile ilgili Büyükşehir Belediye Başkan Adayımız Ahmet Aras’la da görüştük ve öğrencilere bir indirim uygulanmasını sağlayacağız. Ayrıca farklı bir ulaşım sistemi planlıyoruz. Hangi sistem daha rantabl ve çevreci bunun çalışmaları yapılıyor. Bunun dışında kent merkezimizde öğrencilerin kentin yaşamına, üretimine dahil olacağı projemiz var. Belediyemizde gençlik birimi kuracağız. Ayrıca Ahmet Başkanımla ortak olarak öncelikle bir kız yurdu planımız var. Kentin merkezine gençleri çekmek için bir alan tahsis edeceğiz. Her türlü fikir üretecekleri, satış yapabilecekleri uygun fiziksel bir alan yaratacağız. Üniversite bizim için çok kıymetli bir potansiyel. Kentimize entegre etmek için sosyal projelerin yanı sıra fiziksel mekanlarda öğrencilere yer tahsis ederek, şehrin içerisinde yer almalarını sağlayacağız. Belediyemize ait son derece kalliteli ve temiz yemeklerin yapıldığı bir aşevimiz var. Bu aşevimizi Köteklide kent lokantası olarak hayata geçirerek, öğrencilerin uygun fiyata sağlıklı yemek yemesini sağlamak istiyoruz."

 

“MODERN ŞEHİR DOĞRU KENTLEŞME”

Konuşmasında engelliye, yaşlıya, yayaya engel yaratmayacak kent tasarımı planladıklarını kaydeden Köksal, “Ben şehir plancısıyım. Çağdaş ve estetik bir kentin nasıl olması gerektiği ile ilgili gözüm keskindir. Modern caddeler, sokaklar, yaşayan tüm vatandaşlara sorun çıkarmayacak doğru kentleşme nasıl olur çok iyi biliyorum. Çalışmalarımızı bu yönde hayata geçireceğiz” dedi.

Özel bireylere ve ailelerine yönelik projelerinden bahseden Köksal, “Menteşemizde özel bireylerimizin, ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın güvenle zaman geçirerek sosyalleşecekleri alanlar yaratacağız. Bir otizm destek merkezi kurmayı, Büyükşehir belediyemizin özel bireyler ve aileleri için hayata geçirdiği kısa mola merkezlerinin sayılarını arttırmayı hedefliyoruz. Ahmet Başkanımız da bu konuda çok hassas. Özel, engelli bireylere ve ailelerine nefes aldıracak projeleri hayata geçireceğiz” diye konuştu.

 

“DİRENÇLİ KENTLER İÇİN PROTOKOL İMZALAYACAĞIZ”

Gazeteci Nurettin Sönmez’in ‘Muğla deprem bölgesinde bir kent. Deprem konusunda nasıl çalışmalarınız var’ sorusunu Köksal, son olarak şunları söyledi:

“Dirençli kentler konusu çok önemli. Deprem öncesi, deprem anı ve sonrası için hazırlıklarımızı yapacağız. İnşaat Mühendisleri odasıyla konuyla ilgili bir protokol hazırladık. Bu protokolü imzalayacağız. Bölgemizde yapı stoğu analizlerini tamamlayacağız. Hangi bina ne kadar dayanıklı? Bunları rapor olarak hazırlayacağız. Önlemlerimizi alacağız. Ayrıca Mahalle afet gönüllüleri organizasyonları ile ilkokuldan itibaren deprem eğitimi vereceğiz. Deprem sonrası için toplanma alanlarındaki altyapı, su, elektrik ve internet bağlantılarının hazır olduğu konteynerler hazırlayacağız.

 

“KREŞ VE KADIN YAŞAM MERKEZİ AÇACAĞIZ”

Ülkemiz ciddi bir ekonomik krizde. Vatandaşımızı ekonomik olarak rahatlatabilmek adına Menteşemizde kreş açmayı düşünüyoruz. Güncel kaliteli eğitimin verildiği, güvenli ve modern bir alanı hayata geçirmek istiyoruz. Kreş fiyatları malum çok yüksek. Biz kar amacı gütmeyen minimum fiyatla kaliteli hizmet veren bir kreş açacağız. Ayrıca Büyükşehir Belediyemiz ile ortaklaşa olarak Kadın Sığınma Evi ve Kadın Yaşam Merkezleri açacağız. Güvenliği ve konforu üst seviyede olan her yaştan kadın için alanları hayata geçirmek istiyoruz.

 

“ÇEVREYE ZARAR VERECEK HİÇ BİR PROJEYE ONAY VERMEYECEĞİZ”

Muğla büyük bir mirasa sahip, insanların gözü burada. Talana çok açık bir coğrafya. Biz kesinlikle çevreye zarar verecek hiç bir projeye onay vermeyeceğiz. Eğer yasal yollardan bir baskı kurulmaya çalışılırsa da bununla ilgili; kamuoyuyla, kentteki paydaşlarımızla, kent konseyimizle, halkımızla birlikte direneceğiz. Bunu çok açık şekilde ifade etmek istiyorum."

Sönmez’in ‘Neden size oy vermeliler?’ sorusu üzerine Köksal şunları, “Ben çalışkanlığımla, kararlılığımla, partimin değerlerine sahip çıkan, Atatürk’ün mirasçısı ve Atatürk’ün kızı olan bir Cumhuriyet kadınıyım. Bu çalışkanlığımla sonuna kadar götürüp, bu 5 yılın sonunda ‘İyi ki Gonca Başkana oy vermişiz’ diyecekleri bir belediyecilik anlayışı ortaya koyacağız" dedi.

NİHAT ALPARSLANNİHAT ALPARSLAN