SİYASET
Giriş Tarihi : 09-01-2023 19:11   Güncelleme : 09-01-2023 19:14

Seçimlere Aylar Kala 2,5 milyon Z kuşağı unutuldu.

Seçimlere Aylar Kala  2,5 milyon Z kuşağı unutuldu.

NOKTA.

 

ERDEM NOYAN

Her kez seçim tarihi öne alınsın ya da alınmasın, 6’ lı masa dağıldı, dağılacak meseleleriyle uğraşırken, çok önemli bir seçim kozu gözden kaçırılıyor, Cumhur İttifakı, ya da Millet ittifakı bir birleriyle uğraşırken sayıları yaklaşık 2,5 milyonları bulan ve  ‘’ Z ‘’ kuşağı diye adlandırılan genç öğrenciler seçimlerde oy kullanamamayla karşı karşıya.

Evet sevgili okuyucular seçimin kaderini değiştirecek unsurların başında belki de en önemlisi olan 2,5 milyon öğrenci seçim tarihi nedeniyle baraja takılabilir. Bu nedenle hem siyasi partilerimiz ve hem de 2,5 milyon öğrencimiz çok dikkatli olmak zorundalar.

Çünkü, seçim tarihinin belirlenmesi yaklaştıkça öğrencilerimizin oy kullanabilecekleri ikamet adres değişikliği sorunu da kritik aşamaya geldi. 2022 Haziran diye önceden belirlenen Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerin yapılması Cumhurbaşkanının zorunlu nedenlerle biraz erkene alınabilir açıklaması bu sorunu daha da önemli hale getirdi.

Zira, halen okullarına başka başka adreslerde devam eden ve geçici ikametlerinde buluna yaklaşık 2,5 milyon öğrenci şayet yasal süre içinde ikametlerini oy kullanacakları adreslere taşımazlarsa oy kullanma haklarını kaybedecekler.

Seçim Kanununda son yapılan değişikliğe göre, seçimlerde uy kullanmak için tanınan sürenin sonuna yaklaşıldı. Diğer bir değişle yapılan değişikliğe göre, seçimlerden 3 ay önce seçmen olan kişi kayıtlı olduğu adreslerde oy kullanabilecek, bundan sonra adres değişikliği yapan seçmenler oy kullanamayacak.

Son günlerde ortaya çıkan seçim tarihi tartışmaları bu hususu daha da önemli hale getirdi. Çünkü seçim tarihi olarak bir kaç tarih üzerinde tartışmalar yoğun bir şekilde devam ediyor. Bu tartışmalar birazda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden üçüncü kez aday olup olamayacağı üzerinde yoğunlaşıyor.

Şayet Cumhurbaşkanı bütün bu tarihleri dikkate alırsa seçimlerin 6 Nisan’ tarihinden önce yapılması durumunda Anayasa gereği yeniden aday olabiliyor. Aksi bir durumda yani seçimleri 6 Nisan tarihinden sonraya bırakılırsa adaylığı şaibeli duruma gelebilir deniyor.

Sevgili okuyucular, neresinden bakarsanız bakın karışık bir durum, gelelim biz 2,5 milyon civarındaki öğrencilerimizin durumuna, Seçim Kanununda yapılan son düzenleme derki, oy kullanacak vatandaşlar seçimlerden en geç 3 ay önce ikamet adreslerini belirtmek zorundadırlar.

Bu hesaba göre, şayet seçimler çeşitli açıklamalar dikkate alınırsa, Nisan başında yapılacak bir seçimde öğrencilerin ikametlerini belirleme için tanınan süre bugünlerde bitiyor. Zira, seçim kanunu ikamet adres belirlemeyi 3 ay önce olarak belirlemiş durumda, buna göre ilk kez oy kullanacak sayıları  2,5 milyon’ u bulan ‘’Z ‘’ kuşağı bu tarih den sonra ikamet adreslerini değiştiremeyecekler, bir başka değişle öğrenciler

anılan tarihlerde kayıtlı oldukları ikamet adreslerinin dışında, şayet yasal süre içinde adres değişikliği yapmamış iseler bulundukları adreslerde oy kullanamayacaklar.

Sevgili okuyucular, bu seçimlerin belirlenmesinde önemli rol oynayacak Z kuşağı, diğer bir deyişle sayıları 2,5 milyonları bulan bu öğrenciler adres değişikliği için ellerini çabuk tutmak zorundalar. Bu öğrenciler aksi bir karar alınarak okulların tatil tarihlerini değiştirilmezse çok sayıda öğrenci adres değişikliği yapamadığı için oy kullanamayacak.

Bir başka husus daha var, yeni seçim kanununa göre, seçimlerden 3 ay önce şartı esas alınırsa seçimler Nisan değil Mayıs ayında yapılırsa bu kez 2,5 milyon öğrenci ikamet adreslerinin değişikliğini bu ayın sonuna kadar yapmak zorunda. Sevgili okuyucular İş de görüyorsunuz seçimlerin çok önemli figürleri haline gelen Z kuşağı, yani 2,5 milyon genç öğrenci için çok dikkat edecekleri tarih geldi çattı.

Bence her iki kanattaki siyasi partiler seçim tarihi tartışmaları yerine henüz doğmamış çocuğa don biçmeyle uğraşıncaya kadar, kartopu gibi önlerinde duran bu meseleye biraz eğilseler çok daha iyi yaparlar. Bizden uyarması.

Erdem NoyanErdem Noyan