SİYASET
Giriş Tarihi : 08-03-2024 21:18   Güncelleme : 08-03-2024 22:26

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zelensky ile bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky ile İstanbul'da bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zelensky ile bir araya geldi

 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Rusya'nın da bulunacağı bir barış zirvesine ev sahipliği yapmaya hazırız

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky, resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye geldi.

Dolmabahçe Sarayı'nda Zelensky'i ağırlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikili görüşmenin ardından ortak basın toplantısı için kameraların karşısına geçti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukraynalı mevkidaşı Vladimir Zelensky ile görüşümesinin ardından açıklamalarda bulundu.

Erdoğan'ın açıklamalarından önemli ayrıntılar şöyle:

"Rusya'nın da bulunacağı bir barış zirvesine ev sahipliğine hazırız"

Sayın Zelenski'yi yeniden misafir etmekten memnuniyet duyuyorum. Sayın Zelenski ile Miçotakis'in de bulunduğu bölgeye yakın yere düzenlenen füze saldırısı sebebiyle her iki ülkeye de geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.

Ukrayna'nın toprak bütünlüğü, egemenliğine yönelik desteğimizi vurguladım. Savaşın başta Ukrayna olmak üzere menfi yansımaları artıyor.

Maalesef barışın tesisi için Mart 2022'de İstanbul'da kurduğumuz müzakere masasının yanından geçebilecek nitelikte diplomatik bir adım atılamadı. Rusya'nın da bulunacağı bir barış zirvesine ev sahipliği yapmaya hazırız.

"Karadeniz tahıl koridoruyla gıda krizinin önüne geçtik"

Karadeniz girişimi 33 milyon tona yakın tahılın ihtiyaç sahiplerine ulaşmasına imkan vererek küresel bir gıda krizinin önüne geçmişti. Taraflar arasında yeni bir mutabakat sağlanması için daha önce olduğu gibi elimizden gelen desteği vermeye hazırız.

Ukrayna'nın ekonomik açıdan ayakları üzerinde duran bir konuma gelmesi büyük önem taşıyor.

Savaşa rağmen ikili ticaretimizin istikrarlı bir seyir izlemesinden memnuniyet duyuyoruz. 10 milyar dolar hedefine ulaşmak için gayretlerimizi artırma konusunda mutabık kaldık.

Pek çok firmamız savaşın getirdiği riskleri göğüsleyerek arazideki çalışmalarına devam etti, devam ediyor. Ukrayna'nın yeniden imarı çalışmalarına da güçlü şekilde destek vereceğiz.

"Barış için netice alacağımızı ümit ediyoruz"

Türkiye'nin duruşu itibarıyla sağlayabileceği bazı imkanlar olduğuna inanıyoruz. Biz Türkiye olarak gerek şahsım gerek bakan arkadaşlarım muhataplarıyla yaptıkları görüşmelerde olumlu bazı yaklaşımlar gördüğümüz için adımlar atıyoruz. Netice alacağımızı ümit ediyoruz. Ümitsiz değiliz. Şu salon çok şeylere şahit oldu. Bu salonda kaldığımız yerden devam edeceğimizi zannederek bu yola çıktık.

Zelensky: "Türkiye'nin çabalarıyla ciddi insani sonuçlar elde ettik"

Sayın Cumhurbaşkanı ve Türk halkına Ukrayna'nın bağımsızlığına desteğiniz için teşekkür ederim.

Her zamanki gibi çok samimi bir müzakere gerçekleştirdik. Bir an önce topraklarımıza adil bir barış getirmek istiyoruz.

Türkiye'nin çabaları sayesinde ciddi insani sonuçlar elde ettik.

Kırım Tatarları sorunu

Kırım Tatarları başta olmak üzere ilgili liste ilettim. Bu insanlar işgal altında olan Ukrayna topraklarında bulunuyor. Bugün barış planımıza dikkat çektik. Özellikle liderler düzeyindeki küresel zirve hazırlıklarıyla ilgili Sayın Cumhurbaşkanı'na bilgi verdim.

"Ukrayna için acil bir barış istiyoruz"

Adil bir barış elde etmek istiyoruz. Ukrayna için acil bir barış. Ben savunma sanayi şirketleriyle bugün bir araya geldim. Savunma sanayi şirketleriyle görüşmekten memnuniyet duydum. Ekonomik iş birliğimiz açısından bu konuları çözmeye hazırız. Bugün burada bir anlaşma imzaladık. Bizim ticaretimizi kolaylaştıracak.

"Ramazan ayı arifesinde herkese bir sakinlik diliyorum"

Karadeniz bölgesi de çok önemli. Çok fazla gemi oradan geçti. Şimdiden 30 milyon tondan fazla tahıl o koridordan geçti. Ramazan ayı arifesinde herkese bir sakinlik dilemek istiyorum. Mübarek Ramazan ayı sırasında barışın biraz daha bize yakın olmasını diliyorum.İnternethaber

NİHAT ALPARSLANNİHAT ALPARSLAN