SİYASET
Giriş Tarihi : 07-10-2023 23:01   Güncelleme : 07-10-2023 23:03

Netanyahu verdiği talimatı halkına duyurdu

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, bu sabah erken saatlerde İsrail’e karşı “Aksa Tufanı” operasyonu başlattığını duyurdu. İsrail içine sızma operasyonu ile roketli saldırılar düzenlendi. Hem havadan hem karadan saldırıyla karşı karşıya kalan İsrail cephesinden Cumhurbaşkanı Herzog ve Başbakan Netanyahu'dan ilk açıklama geldi. Netanyahu, "Bu bir operasyon veya karşılıklı saldırı değil, savaş" dedi. İşte 'Savaş'ta dakika dakika gelişmeler...

Netanyahu verdiği talimatı halkına duyurdu

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, bu sabah İsrail'e karşı “Aksa Tufanı Operasyonu” başlattı. İsrail'e yönelik havadan roketli saldırıların yanı sıra, silahlı grupların Gazze Şeridi'nden İsrail'in güneyine sızması sonucu çatışmalar çıktı. Savaş durumu alarmı ilan eden İsrail ordusu ise Hamas'a karşı 'Demir Kılıçlar' operasyonu başlattı. İki tarafta da ölenlerin ve yaralananların sayısı gittikçe artıyor. 

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Herzog, “İsrail zor zamandan geçiyor. Bize zarar vermek isteyenlerin üstesinden gelebilecek güçte” dedi.

İsrail Savunma Kuvvetleri’ne seslenen Herzog, askerleri ve halkı talimatlara uymaya çağırdı.

Netanyahu halka seslendi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise "Aksa Tufanı" saldırısı üzerine, videolu bir ulusa sesleniş konuşması yayınladı.

İsrail vatandaşlarını uyaran Netanyahu, "İsrail vatandaşları savaştayız. Bu bir operasyon veya karşılıklı saldırı değil, savaş. Hamas sabah saatlerinden itibaren İsrail vatandaşlarına karşı kanlı bir sürpriz saldırı başlattı. Sabah saatlerinden itibaren bunun içindeyiz." ifadelerini kullandı.

Netanyahu, güvenlik birimleriyle yaptığı toplantının ardından abluka altındaki Gazze Şeridi çevresinde Filistinli silahlı grupların sızdığı İsrail yerleşim yerlerinin "temizlenmesi" talimatı verdiğini ve son saatlere kadar "operasyonun" sürdüğünü belirtti.

"Düşmana karşı eşi görülmemiş bir güçle savaşma" talimatı verdiğini söyledi

İsrail Başbakanı, geniş kapsamlı biçimde, yedek askerlerin göreve çağırılması ve "düşmana karşı eşi görülmemiş bir güçle savaşma" talimatı verdiğini kaydetti.

Gallant: “Hamas, bu sabah büyük bir hata yaptı”

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, "Hamas, bu sabah büyük bir hata yaptı ve İsrail'e karşı savaş başlattı. İsrail Savunma Kuvvetleri, tüm sızma noktalarında düşmanla savaşıyor. İsrail, bu savaşı kazanacak" dedi.

İsrail- Gazze arasındaki çatışmalarda dakika dakika son gelişmeler...

İsrail savaş uçakları, 14 katlı Filistin Kulesi'ni bombaladı!

 Hamas'ın İsrail'e karşı düzenlediği Aksa Tufanı Operasyonu sonrası İsrail ordusu teyakkuza geçti. Gazze Şeridi'ne hava harekatı düzenleyen İsrail savaş uçakları, Gazze'de bulunan ve uluslararası medya ajanslarının kullandığı 14 katlı bir binayı bombaladı.

İsrail savaş uçakları tarafından Gazze'nin Rimal Mahallesi'ne düzenlenen hava saldırısında 14 katlı bir bina füzelerle vuruldu. Yetkililer, 100'den fazla ailenin binada yaşadığını belirtirken, ölü sayısına ilişkin net bir rakam vermedi.

 

198 Filistin vatandaşı can verdi

 Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, saldırıda hayatını kaybeden kişilerin sayısı açıklandı.

İsrail'in gerçekleştirdiği saldırılarda 198 Filistinlinin hayatını kaybettiği, bin 610 Filistinlinin de yaralandığı bildirildi.

İsrail: Hamas, İran'dan aldığı talimat ve destekle saldırı başlattı

İsrail Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Herzog, Hamas'ın İran'daki komutanlarından emir ve destek alarak İsrail'e karşı "sebepsiz kanlı bir saldırı" başlattığını ifade etti.

İsrail vatandaşlarına tehdidi ortadan kaldırmak için tüm önlemleri alacaklarını kaydeden Herzog, İsrail'in zorlukların üstesinden geleceğini dile getirdi.

Herzog, uluslararası topluma "Hamas ile müttefiki ve destekçisi İran'ı koşulsuz kınama" çağrısı yaptı.

Netanyahu: Öncelikli hedefimiz topraklarımıza giren düşman unsurları temizlemek

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, abluka altındaki Gazze Şeridi'nden Hamas'ın başlattığı "Aksa Tufanı" saldırısı üzerine kabine üyeleri ve güvenlik otoriteleriyle bir toplantı yaptı.

Toplantının başında, İsrail'in sabahtan itibaren "savaşta olduğunu" ifade eden Netanyahu, şöyle devam etti:

"Öncelikli hedefimiz topraklarımıza giren düşman unsurları temizlemek, saldırıya uğrayan yerleşim yerlerinde güvenlik ve huzuru tesis etmek. İkinci olarak Gazze Şeridi içinde düşmana feci bir bedel ödetmek. Üçüncü amacımız diğer cepheleri güçlendirmek. Böylece kimse bir hata içinde bu savaşa katılmasın."

İsrail vatandaşlarından birlik olmalarını isteyen Netanyahu, "Bir savaşın içindeyiz. Savaşta ortak akılla hareket etmek gerekir. Tüm İsrail vatandaşlarını en yüksek hedefimiz savaşta zafer için birleşmeye çağırıyorum." dedi.

İsrail'den açıklama: Ölü ve yaralı sayısı arttı!

İsrail acil yardım servisi Kızıl Davut Yıldızı, Gazze Şeridi’nden düzenlenen saldırılarda ölen İsraillilerin sayısının 40’a yükseldiğini duyurdu. Açıklamaya göre 740 kişi de yaralandı. 60'tan fazla ağır yaralının hastanede tedavi gördüğü bildirildi.

Filistin medyası ise, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında 160 kişinin hayatını kaybettiği, binden fazla kişinin de yaralandığını duyurdu.

7 bölgede çatışma, Hamas'a ait 17 askeri nokta vuruldu

 İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi sınırındaki 7 noktada Filistinlilerle çatıştığı bildirildi. İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde Hamas'a ait 17 "askeri yerleşkeyi" ve 4 "operasyon merkezini" vurduklarını açıkladı.

Hamas esir alınan İsrail askerlerinin görüntülerini yayınladı

 Hamas, sosyal medya hesaplarından İzzeddin el-Kassam Tugaylarına bağlı unsurların İsrail’in Gazze Şeridi sınırındaki Nahal Oz bölgesinde baskın düzenlediği askeri noktalara ve çeşitli noktalarda esir aldığı bazı İsrail askerlerine ilişkin iki ayrı görüntü paylaştı.

Görüntülerde, Nahal Oz’daki askeri noktalarına gelen onlarca İzzeddin el-Kassam Tugayları unsurlarının İsrail askerleriyle girdiği çatışmalar ve İsrail askerlerinin öldürüldüğü görüldü.

Paylaşılan bir diğer videoda ise İzzeddin el-Kassam Tugayları unsurlarının, “askeri kışla” olduğu anlaşılan bir alandan “sivil kıyafetli” bazı kişileri esir aldığına ilişkin görüntüler yer aldı. Hamas, esir alınan İsrailli asker ve sivillere ilişkin şu ana kadar bir sayı açıklamadı.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'dan açıklama

  Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail saldırıları karşısında Filistin halkının kendini savunma hakkının olduğunu söyledi.Abbas, Filistin halkının himaye edilmesinin zorunlu olduğunu belirterek, "İşgal güçleri ve yerleşimcilerin terörüne karşı Filistin halkının kendini koruma hakkı vardır." dedi.

Mısır’dan Filistin ve İsrail’e “azami itidal” çağrısı

 Mısır, Filistin ile İsrail arasındaki gerilimin riskleri konusunda uyarıda bulunarak taraflara "azami itidal" çağrısı yaptı.

Hamas lideri Heniyye: "Bu bir kahramanlık savaşı" 

Hamas lideri Heniyye, İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi’nden İsrail’e yönelik başlatılan saldırılara ilişkin açıklama yaptı.

Hamaslı yetkili, "Bu tarihi anlarda, adı Mescid-i Aksa, kutsallarımız ve tutsaklarımız ve ana sebebi de Mescid-i Aksa'ya yönelik suç işleyen Siyonist saldırı olan bir kahramanlık savaşının içerisindeyiz." ifadesini kullandı.

Binlerce yerleşimcinin Mescid-i Aksa'ya saygısızlık ettiği son günlerde İsrail saldırganlığının zirveye ulaştığını belirten Heniyye, bu adımın, Mescid-i Aksa üzerinde egemenlik kurmak için atıldığına ilişkin bilgileri olduğunu kaydetti. Heniyye, Gazze'yi abluka altında tutan İsrail'in, Batı Şeria'da devam eden Yahudi yerleşimi ve saldırıların yanı sıra Gazze'ye ani bir baskın düzenlemeyi, bölge halkına yönelik saldırıları artırmayı planladığını belirtti.

İsrail Güvenlik Kabinesi toplandı, yedek askerler göreve çağrıldı!

İsrail Güvenlik Kabinesi, bugün 13.00’te toplandı. Başbakanlık tarafından yapılan açıklamada, kabine toplantısı öncesinde Başbakan Binyamin Netanyahu ile güvenlik yetkilileri görüştü. Savunma Bakanı Yoav Gallant, yedek askerleri çağıran kararnameyi imzaladı.

İsrail'den açıklama! Yüzlerce yaralı var, 22 İsrailli öldü

İsrail Sağlık Bakanlığı, Gazze Şeridinden sabah saatlerinde başlayan saldırılarda 545 yaralının hastanelere kaldırıldığını duyurdu. Saldırılarda 22 İsraillinin öldüğü, 70 ağır yaralı olduğu olduğu aktarıldı.

Filistin resmi ajansı WAFA'da yer alan haberde ise, İsrail ordusu ile Filistinli gruplar arasında çıkan çatışmalarda, 4 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 5'inin yaralandığı bildirildi.

İsrail'e ait bir askeri araç ele geçirildi

Filistinli silahlı gruplar, İsrail - Gazze sınırındaki çatışmalarda bir askeri aracı ele geçirdi ve aracı Gazze'ye getirdi.

Hizbullah'tan Hamas'a destek, İslam ülkelerine çağrı!

 Hamas'ın Gazze Şeridi üzerinden İsrail'e başlattığı saldırı dolayısıyla Filistin direniş gruplarının tebrik edildiği açıklamada, Hamas'ın operasyonunun "İsrail'in devam eden suçlarına ve kutsallara yönelik ihlallerine kararlı bir yanıt" olduğu ifade edildi.

Hizbullah, "Arap, İslam ülkeleri ve dünyanın tüm özgür halklarına, Filistin halkı ve onun direniş hareketine destek vermeleri" çağrısında bulundu.

İsrail ordusu onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi’ne saldırı başlattı: İçişleri Bakanlığı binası yıkıldı.

İsrail ordusu onlarca savaş uçağıyla abluka altındaki Gazze Şeridi’ne saldırı başlattığını duyurdu. Ordudan yapılan yazılı açıklamada, onlarca savaş uçağının Gazze Şeridi'ndeki farklı Hamas hedeflerini vurmaya başladığı belirtildi. Saldırılarda Gazze'deki Filistin İçişleri Bakanlığı'na ait binanın büyük bir bölümü yıkıldı.

Abluka altındaki Gazze Şeridi'nden İsrail'e çok sayıda roket fırlatıldı.

Gazze'den atılan bazı roketlerin İsrail'in Aşkelon kentine düşmesi sonucu kentteki elektrik santralinden yoğun dumanlar yükseldi.

"Son işgali sona erdirecek en büyük savaşın günü"

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Komutanı Muhammed Deif, İsrail'e karşı “Aksa Tufanı Operasyonu” başlatıldığını duyurdu. “Bu, dünyadaki son işgali sona erdirecek en büyük savaşın günüdür” diyen Deif, operasyonun ilk 20 dakikasında İsrail’e ait askeri noktalara 5 bin roket ve havan fırlatıldığını aktardı. Deif, tüm Filistinlilere operasyona katılma çağrısında bulundu.

 

israil gazze operasyon cumhurbaşkanı

Erdem NoyanErdem Noyan