Ankara'da Ukrayna olayları anlatıldı: Bitmeyen Trajedinin 10. Yılı anıldı

Rusya Büyükelçiliği, Çankaya'da bulunan Rus evinde 2014 yılında Ukrayna’da meydana gelen olaylar nedeniyle “Bitmeyen Trajedinin 10. Yılı” adlı etkinlik düzenledi. Anma töreninde hüzünlü anlar yaşandı.Rus bayanlar göz yaşlarını tutamadı

DÜNYA - 26-02-2024 20:20

Ankara'da Ukrayna olayları anlatıldı: Bitmeyen Trajedinin 10. Yılı anıldı

Nihat Alparslan

Ankara'daki Rus Evi, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Erkhov ve Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı Özel Yetkili Büyükelçisi Büyükelçi Rodion Miroşnik'in katılımıyla, Ukrayna'daki darbenin onuncu ve özel askeri operasyonun başlangıcının ikinci yıldönümü vesilesiyle "Bitmeyen Trajedinin 10. Yılı" adlı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı.


Etkinlik sırasında davetliler, Kiev'in Donbass bölgesindeki sivilleri ve sivil altyapıyı bombaladığını gösteren görüntülerin yer aldığı "Kiev Rejiminin Savaş Suçları: Fotoğrafik Kanıtlar" adlı fotoğraf sergisini gezme fırsatını buldu.

Rus Evi’nde Ukrayna olayları anlatıldı: Bitmeyen Trajedinin 10. Yılı - Resim : 1

2014 MAİDAN FİLMİ GÖSTERİLDİ

Serginin ardından, Kiev rejiminin ülkenin doğusunda kendi vatandaşlarına karşı başlattığı savaşın başlangıç noktası olan, 2014 yılında Ukrayna'da gerçekleşen darbeyi anlatan "Maidan - Savaşa Giden Yol" adlı film gösterildi.

MİROŞNİK: BATILI ÜLKELER ANLAŞMAYI ENGELLEDİ

Filmin ardından konuşan Büyükelçi Rodion Miroşnik, Maidan’ın Batılı devlet kurumlarının doğrudan katılımıyla sipariş, finanse ve organize edildiğini, daha sonra da söz konusu Batılı ülkeler Kiev rejiminin iktidarı yasadışı bir şekilde ele geçirmesini yasallaştırdığını vurguladı.

Ukrayna’daki krizin çözümüne yönelik uluslararası çabalardan ayrıntılı bir şekilde bahseden Miroşnik, Rusya’nın barışçıl bir şekilde anlaşmaya ulaşmak için tüm formatlara katıldığını, ancak tüm bunların Batılı ülkelerin zımni rızası ve hatta aktif kışkırtmalarıyla engellendiğini vurguladı.

“Belgeler, rakamlar ve gerçeklere dayanılarak, Rusya’nın sözde ‘Ukrayna’ya karşı kışkırtılmamış ve sebepsiz saldırganlığı’ efsanesinin çürütüldüğünü söyleyen Miroşnik, 15 Şubat 2022’de AGİT Özel Gözlem Misyonu Donbass’a yönelik 150 bombardıman vakası kaydettiğini, 18 Şubat 2022’de bu sayının 800’e, 19 Şubat 2022’de ise 1600’e çıktığına dikkat çekti.

Diplomat, ayrıca Kiev rejiminin uluslararası insancıl hukuk normlarına uymadığına ve sivil altyapıyı ve yerleşim bölgelerini kasıtlı olarak bombaladığına dair kanıtlar sundu.

Özel askeri operasyonun Kiev rejiminden gelen tehditlere bir yanıt olduğu ve bu tehditler ortadan kaldırılana kadar devam edeceğini aktaran Miroşnik, konuşmanın sonunda düzenlediği basın toplantısı sırasında konukların sorularını da yanıtladı.

 

‘TÜRK KAMUOYUNA TANITMAK BİZİM İÇİN ÖNEMLİ’

Türk katılımcılar ve medya temsilcilerinden oluşan davetlileri selamlayan Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Erkhov, Rus Evi'nin daha önce de bu tür etkinliklere ev sahipliği yaptığına dikkat çekerek, "Ukrayna'da son on yıldır yaşanan ve şu anda da devam eden olayları Türk kamuoyuna tanıtmak bizim için çok önemli." açıklamasında bulundu. Erkhov, bu etkinliğin Rusya'yı özel askeri operasyon başlatmaya mecbur eden gerçek nedenleri anlamayı sağladığını belirtti.

Ardından bir kokteyl verildi ve "Solntsepek - Yakıcı Güneş" filminin gösterimi yapıldı.Organizasyonu düzenleyen Rus evi yetkilileri gazetecilerin ve katılımcılar tarafından taktirle karşılandı.

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Erdoğan: Son asrın en büyük katliamlarından birisi Gazze'de yaşanıyor

Erdoğan: Son asrın en büyük katliamlarından birisi Gazze'de yaşanıyor

19-04-2024 - DÜNYA

Terörist saldırılar hiçbir sorunu çözmez

Terörist saldırılar hiçbir sorunu çözmez

23-03-2024 - DÜNYA