EKONOMİ
Giriş Tarihi : 15-10-2023 13:20   Güncelleme : 15-10-2023 13:27

Araç sahipleri dikkat! Dev zam yolda

Araç muayenesi yaptırmayan milyonlarca vatandaşı ilgilendiren bir gelişme yaşandı.

Araç sahipleri dikkat! Dev zam yolda

Her gün gelen zam haberlerine bir yenisi daha eklendi.

Yeni yılla beraber araç muayene ücretlerine rekor bir zam yapılacağı iddia edildi.

Dünya gazetesinden Naki Bakır'ın köşesinde aktardığına göre, araç muayene ücretlerine yüzde 60 zam yapılacağı belirtiliyor.

Yazının ilgili bölümü şu şekilde:

“Her yıl ekim ayı sonu itibarıyla yurtiçi üretici fiyat endeksinin (Yİ-ÜFE) son on iki aylık ortalamasında bir önceki on iki aylık dönemin ortalamasına göre meydana gelen artış, izleyen yılda uygulanacak yeniden değerleme oranını veriyor.

2024 başında çeşitli vergi, ceza, harç ve ücretlere uygulanacak yeniden değerleme oranı, 3 Kasım’da Ekim 2023 enflasyon verileri açıklandığında netleşecek. Yİ-ÜFE’nin eylül sonu itibarıyla düzeyi, yılbaşından geçerli olacak yeniden değerleme oranının yüzde 60 dolayında olacağını gösteriyor. Buna göre gelecek yıl çeşitli vergi, ceza, harç ve ücretler 2023’teki kadar olmasa da yine yüksek oranda artacak.

Ekimde aylık yüzde 5’in üzerindeki üretici fiyat artışı olasılığında ise yeniden değerlemeyi veren on iki aylık ortalamalara göre Yİ-ÜFE artışı bunun da üzerinde gelecek ve Cumhurbaşkanı yetkili olduğu alanlarda indirim-artırım yetkisini kullanmazsa 2024 başında ilgili kalemlerdeki yükümlülükler bu oranda artırılacak.

Yüksek yeniden değerleme oranı ile vergi ve cezaların yüksek oranda artırılması, aynı zamanda 2023 yılındaki yüksek enflasyonunun özellikle dar ve sabit gelirler üzerindeki erozyonunu 2024’e de taşımak anlamına geliyor.”

 

Erdem NoyanErdem Noyan