GÜNCEL
Giriş Tarihi : 23-01-2024 23:48

İsveç'in NATO üyeliği TBMM'den geçti

İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin kanun teklifi TBMM Genel Kurulu'nda yapılan oylama sonucunda kabul edildi.

İsveç'in NATO üyeliği TBMM'den geçti

İsveç'in, Kuzey Atlantik Antlaşması'na (NATO) katılımına ilişkin protokolün onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), İsveç'in NATO'ya katılımına onay verdi. Genel Kurul'daki oylamada 287 "evet", 55 "ret" oyu kullanıldı.

İsveç'in NATO'ya katılımına onay veren kanun teklifi, TBMM'de AK Parti, CHP ve MHP oylarıyla kabul edildi.

İsveç'in terör örgütlerine sabrı, NATO üyeliğine engel oluyordu

Türkiye, güvenlik konusundaki endişeleri sebebiyle İsveç'in üyeliğine uzunca bir süre onaylamadı. İsveç'teki terör eylemleri, Türkiye'nin geri adım atmasındaki en belirleyici sebeplerden biri.

İsveç'in taahhütleri ve somut adımlarıyla birlikte, Türkiye'den gelen NATO onayı sayesinde yeni bir sürece girilmiş oldu.

Geriye Macaristan kaldı

Türkiye'nin ardından Macaristan'ın da İsveç'in üyeliğine onay vermesi gerekiyor. Macaristan Başbakanı Viktor Orban, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda, İsveç'in NATO üyeliğini görüşmek üzere İsveçli mevkidaşı Ulf Kristersson'a davet mektubu gönderdiğini söyledi.

Reuters'ın aktardığına göre 18 Ocak'ta konuşan Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın özel kalem müdürü Gergely Gulyas "İsveç onlara güvenimizi artırmak; kendilerini müttefikimiz ve dostumuz olarak görmemiz için hiçbir adım atmıyor. Sanki NATO üyeliği öncelikleri değil gibi" diye konuşmuştu. Gulyas, "İsveç Başbakanı veya Dışişleri Bakanı bizi arayıp Macaristan Parlamentosu'nun çekincelerinin neler olduğunu sormalı" demişti.

Öte yandan Orban hükümeti, İsveç'e onay verme konusunda sona kalmayacaklarını da söylemişti. Fakat Macaristan Parlamentosu şu anda kış arasında. Meclisin şubat ortası toplanması bekleniyor. Diğer NATO üyelerine kıyasla Rusya ile daha iyi ilişkilere sahip Macaristan, Finlandiya'nın üyeliğine de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Finlandiya NATO'ya üye olabilir" açıklamasından 10 gün sonra onay vermişti.

İsveç NATO

NİHAT ALPARSLANNİHAT ALPARSLAN