SİYASET
Giriş Tarihi : 28-04-2023 15:17   Güncelleme : 28-04-2023 15:28

KULİS HABER-Ankara-Sivas hızlı tren hattı ile ilgili çarpıcı iddialar

Hızlı tren ile ilgili iddia korkuttu Seçimlere günler kala Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Hattı, gerçekleştirilen törenle 26 Nisan tarihinde açıldı. 

KULİS HABER-Ankara-Sivas hızlı tren hattı ile ilgili çarpıcı iddialar

ANKARA KULİS HABER

Hat ile Ankara-Sivas kesimindeki mesafe 603 kilometreden 405 kilometreye düştü. 12 saat olan demir yoluyla seyahat süresi 2 saate, Ankara-Yozgat kesiminde 1 saate indi. Ankara-Sivas Hızlı Tren Hattı'nda 66 kilometre uzunluğunda 49 tünel, 27 kilometre uzunluğunda 49 viyadük bulunuyor. Projenin en uzun tüneli 5 bin 125 metre ile Akdağmadeni bölgesinde. En uzun demir yolu viyadüğü de 2 bin 220 metre ile Çerikli Kırıkkale'de inşa edildi.

89 METRE YÜKSEKLİKTE VİYADÜK 

Türkiye'nin en yüksek ayağa sahip demir yolu viyadüğü 89 metre yükseklikle Elmadağ'da yapıldı. Hızlı tren hattında ilk defa yerli ray kullanıldı. 138 kilometre beton yol ile tünellerde ilk balastsız yol, yani beton yol uygulaması gerçekleştirildi.

Ankara Sivas hızlı tren hattı ile ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medyada, "Ankara-Kırıkkale-Yozgat-Sivas Hızlı Tren Hattımız Mayıs ayı sonuna kadar ücretsiz... Milletimize hayırlı olsun" paylaşımında bulundu.

ÇARPICI İDDİALAR

Hızlı tren hattı açıldı açılmasına ancak hemen arkasından gelen iddialar ise AKP iktidarının teknik şartnameleri, bilimsel verileri, denetim, yaptırım ve bakım sorumluluğunu hiçe saydığı demiryolu hatlarında yaşanan tren facialarını akıllara getirdi. 

ELEKTROMEKANİK BİNALAR YAPILMADI

Seçimlere günler kala açılan Ankara-Sivas hızlı tren hattı ile ilgili iddialar Ankara kulislerine yansıdı. İddiaya göre; hızlı tren hattının Yozgat il sınırları içindeki 22-24, 24-34, 40-43 ve 67-69  kilometreleri arasında olması gereken elektromekanik binaların yapılmadığı ileri sürüldü.  

Tren hattında 26 tane elektromekanik binanın teslim edilmediği, önemli noktalardan biri olan Elmadağ istasyonunun yapılmadığı, birçok tünelden oluşan hatta herhangi bir kaza veya elektrik kesintisi olması durumunda, tünellerde çıkacak bir yangının büyük bir felakete neden olacağı uyarıları yapılıyor. 

İŞLER BİTİRİLEMEDİ

Öte yandan inşaatı yapan firmaların hatta yüksek akım elektrik verildiği için çalışma yapamadıkları ve bu yüzden işlerini bitiremedikleri söyleniyor. 50. kilometrede bulunan 53 T-16 tünelinde bulunan kaçış tünelinin yapılmakta olduğunu ve inşaatının en az 6 ay süreceği ifade ediliyor. 

SİYASİ ŞOV

Kulislerde, Ulaştırma Bakanlığı ve TCDD'nin yaşanan kazalar sonrası hiçbir kurum yetkilisi hakkında soruşturma açmadığı, siyasi sorumluların yargılanmadığına dikkat çekiliyor. 

Yine AKP iktidarı döneminde büyük ihmaller sonucunda bin 492 kişinin demiryolu kazalarında hayatını kaybettiği hatırlatılıyor ve "Altyapı eksiklikleri giderilmeden, siyasi şov için yetersiz, eksik açılan ve kendi inşaat patronlarına rant sağlayan projelerde yaşamlar yitiyor" eleştirileri yapılıyor. 

Erdem NoyanErdem Noyan