DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Nihat Alparslan
Nihat Alparslan
Giriş Tarihi : 19-05-2024 10:35

19 Mayıs'da Atatürk'ü Anlamak

Düşünün Dünya'da hangi lider öldükten sonra ülkesini yönetmeye devam ediyor.Büyük İskender mi,Napolyon mu,Lenin mi  hangisi  ülkesini  halen yönetiyor.Ülkelerinde  ne kadar anılıyorlar.Ama halen Ülkesini  yöneten tek lider var  o da Atatürk'tür.Gençliğe armağan ettiği bu ülkenin halkı her yıl milyonlar onu anmaya  ilkelerinde yürümeye devam ediyor.Ebedi  istihratkahı Anıt kabire  milyonlar ziyaret ediyor.Atatürk halen yaşıyor.Türkiye'yi ülkemizi yönetmeye devam ediyor...19 mayıs  gençlik  gençlik ve spor bayramın'da Atamızın gençlere  armağan ettiği bu ülkede çok büyük  önemli bir yere sahip olan Kurtuluş Savaşı için ilk adım bu tarihte atılmış ve 19 Mayıs’ta Mustafa Kemal Atatürk Bandırma Vapuru ile Samsun’a çıkmıştır. İtilaf devletlerinin işgallerine karşılık olarak Türkler için Kurtuluş Savaşı’nın başladığı tarih kabul edilen bu gün, ilk olarak 1926 tarihinde Gazi Günü ismi ile Samsun’da kutlanmıştır. 19 Mayıs 1919 tarihinin önemi nedir diye araştırıldığında bayramın bugünkü halini 24 Mayıs 1935 yılında aldığı ve Atatürk Günü adı altında resmi bir nitelik kazandığı görülür. Kazanılan zaferler sonrasında Atatürk bu kıymetli günü Türk gençliğine armağan etmiştir.

Atatürk’ün Samsun’a ayak basması Türkiye tarihinde yaşanan önemli olaylardan biridir. Türk Milleti Birinci Dünya Savaşı’nın olumsuz etkileri sebebiyle çareler ararken, Mustafa Kemal Atatürk Samsun’da kurtuluş mücadelesini başlatmıştır.

Samsun işgal güçleri için önemli noktalardan biri olup Karadeniz’den Orta Anadolu’ya açılan bir kapı olarak görülürdü. İngilizler bu sebepten ötürü 9 Mart tarihinde Samsun’a askeri birlik çıkarmışlar, buna karşılık Türk halkı silahlanmıştır. Bölgeye olağanüstü yetkilere sahip bir komutanın gönderilmesine karar verilmiştir. Mustafa Kemal Atatürk ülkenin içinde bulunduğu duruma üzülüp Anadolu’da çalışmalar yapmak istediğinden 19 Mayıs tarihinde şehre gelmiştir.

Mustafa Kemal Atatürk milli mücadele döneminde ülkenin geleceğinin gençler olduğunu ifade etmiştir. Gençlik onun için her zaman önemli olmuş ve yaş sınırı haricinde fikri açıdan da gençliği, fikirde yeniliği önemsemiştir. Doğruyu gören ve anlayan gerçek fikirli kişiler olarak gördüğü gençliğe bayram hediye etmiştir. Spor ve gençlik bayramı ne zaman sorusunun yanıtını araştırdığınızda bu bayramın her yıl 19 Mayıs tarihinde coşkuyla kutlandığını görmek mümkündür.

Geleceğimize ışık tutan günlerden biri olan 19 Mayıs, düşman devletlerin Anadolu’yu işgallerine ve ülke topraklarının paylaşımına karşı ortaya çıkmıştır. Bayram günümüzdeki ismini 12 Eylül 1980 darbesinden sonra almış ve Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanmaya devam etmiştir.Bayramımız Kutlu olsun..

NELER SÖYLENDİ?
@
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA