SİYASET
Giriş Tarihi : 27-08-2022 20:15   Güncelleme : 04-09-2022 09:44

AK PARTİ 2023 SEÇİMLERİNE NASIL HAZIRLANIYOR….

AK PARTİ 2023 SEÇİMLERİNE NASIL HAZIRLANIYOR….

 

Mehmet Çatakçı..

AK Parti 2023 seçimlerine yepyeni bir kadro ile gitmeyi planlıyor.

Bunun başında bir AK Parti olağan üstü kongresi ile MKYK VE MYK yenilemesi, Bakanlar kurulunu yenilemesi ve TBMM grup yönetimini yenilemesi ile başlaması planlanıyor.

 

2023 seçimleri muhalefet partileri için çantada keklik değil ancak iktidar için hiç değil.

AK Parti’nin işi bu kez gerçekten zor; iktidara yakın anket sonuçlarında bile artık AK Parti’nin birinci parti olmadığını, kemik oylarının bile erimeye başladığını gösteriyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kimin aday olacağı konusunun önemi de eskisine göre azalıyor; çünkü anketlerde tüm adaylar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önünde gözüküyor.

Nitekim iktidara yakın kalemler de artık AK Parti’deki erimenin ciddi bir sorun olduğunu kabulleniyorlar. AK Parti’ye 2023 seçimlerini kazandıracak stratejiler üzerine kafa yoruyorlar, buldukları çözüm önerilerini kapalı kapılar ardında değil açıktan dile getiriyorlar.

AK Parti kurucular kurulu üyeleri şu görüşteler.

Ak Parti;

 “İktidardaki yıpranmasını, hatalarını ve yapamadıklarını seçmene anlatmanın yolunu bulmak ve yeni bir güçlü destek almak zorunda. Dış politika ve güvenlik konularında gösterdiği başarıyı içeride kapsayıcı politikalar üreterek ve yenilenmeye devam ederek göstermesi gerekiyor. Bu yenilenme çabasını Kürtler, merkez sağ seçmen, küskün muhafazakârlar ve gençlere anlatmakta gayretli olmalı;                                                                    

Bu tespitin ortaya koyduğu gerçek AK Parti’nin bu kesimleri kaybettiğidir. Kaybettiği bu kesimleri yeniden kazanabilir mi? Daha önemlisi neleri anlatarak ikna edebilir? Ortaya süreceği hangi haklı gerekçelerle bu kesimleri yeniden kazanabilir?

***

Evvela şu soruları ortaya koymak lazım: Erdoğan geçmişte hangi politikalarla “Kürtleri, merkez sağı, küskün muhafazakarları, gençleri” kazanmış, hangi sebeplerden kaybetmiştir? Erdoğan yeniden “fabrika ayarları”nın Erdoğan’ı olabilecek mi? Kendi geçmişine dönebilecek,

Başarılarını birlikte sağladığı, sonra tasfiye ettiği eski arkadaşlarını yanına alabilecek mi, bunu içine sindirebilecek mi?..

Piyasa ekonomisinin kurumlarını serbestliğini içine sindirecek mi? Özal gibi faizi piyasaya bırakacak, özgünlükleri içine sindirecek mi?..

Bazı Tarikatların millet üzerinde kurmak istedikleri baskıcı ve gerici istek ve taleplere AK Parti dur demelidir.

Bunları yapmadan nasıl merkez sağa açılabilir?

***

ERDOĞAN İÇERİDE KAPSAYICI POLİTİKALAR ÜRETEBİLİR Mİ?

Bir AK Parti kurucusu şu görüşlere yer verdi.

 “AK Parti’nin sorunu sadece bu kitleler değil, daha önemli sorunları var. Bir kere AK Parti’den kopma süreci 7 Haziran seçimleriyle başladı. 1 Kasım seçimleri arada yaşanan sorunlara seçmenin verdiği bir tepkiydi. Çünkü muhalefet partileri seçmenin elinden iktidar seçeneğini aldılar, yani MHP ve HDP’yi kastediyorum. 7 Haziran seçimlerinden koalisyon seçeneği çıkmıştı, bu iki parti kalktılar ve “biz koalisyon ortağı olmayacağız” dediler bunun anlamı şu, biz ülkenin hükümetsiz kalmasını istiyoruz, ülke hükümetsiz kalsa bile hükümet ortağı olmayacağız dediler.”

, AK Parti 2011 seçimlerinde yüzde 50 civarında oy aldığında gençlerdeki oy ortalaması yüzde 38’di.

2018’de Türkiye ortalaması yüzde 42.5 iken gençlerdeki oy ortalaması yüzde 30’un altındaydı.

Kürt seçmenlere gelince, Kürtler duygusal olarak çoktan kopup gittiler. AK Parti 2015’e kadar Kürlerin birinci partisiyken şimdi artık 3. partisi. Dolayısıyla bu duygusal mesafeyi kapaması bugünden seçime mümkün gözükmüyor. MHP ve Büyük Birlik Partisiyle iş birliği yapıp aynı zamanda da Kürtlerin gönlünü kazanması düşündüğü kadar kolay değil.”

***

Cumhurbaşkanı Erdoğan, nereye elini atsa elinde kalacak bir gerçekler tablosu oluşturdu. Sorun bir değil, iki değil, üç değil…

Zaman Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aleyhine olarak daralıyor. Yüzde 80’e çıkmış enflasyon, işsizlik, maddi manevi değerlerde yaşanan çöküntü.

Hangi birini düzeltebilir. Kürtlere ne diyebilir? Çözüm sürecinin neden rafa kalktığını nasıl anlatabilir? Hangi haklı gerekçeyi söyleyebilir?

Evine ekmek götüremeyecek duruma gelmiş vatandaşı hangi hamasi sözlerle ikna edebilir?

Gençlere ne diyebilir?

Dini değerler alt üst olmuş, AK Parti’de bambaşka bir aile fotoğrafı ortaya çıkmış, muhafazakar dindar kitleyi hangi dini söylemlerle ikna edebilir?

Tarikatlar ve Cemaatler AK Parti ye oy kaybettirmeye devam ediyorlar.

AK Parti bu gerçeği bir an önce görmelidir.

Yarın geç olabilir.

Erdem NoyanErdem Noyan