DÜNYA
Giriş Tarihi : 29-01-2023 19:47

Amerikan medyasından Ankara manşeti: NATO'da kalacak

Washington Examiner, Türkiye'nin NATO'da olmasını üzgünlükle karşıladı. Ankara'nın NATO üyeliğini sorguladığı haberinde; "Türkiye'nin NATO üyeliği devam edecek." ifadelerine yer verildi.

Amerikan medyasından Ankara manşeti: NATO'da kalacak

ABD merkezli Washington Examiner adlı haber kuruluşu, "Üzgünüm, Türkiye NATO'da kalıyor" başlıklı görüş yazısında NATO üyeliğini sorgulayıcı ifadeler kullandı.

"TÜRKLER NATODA OLMALI MI?"

Türkiye'nin teknik olarak transatlantik ittifakının en eski üyelerinden biri olduğu için ABD'nin müttefiki olduğu belirtildi. Türkiye'den "zor ve anlaşılmaz bir ortak" şeklinde bahsedilen yazıda, Türkler'in Washington ve Brüksel'den emir almadığına dikkat çekildi:

Türkiye'nin Rus S-400 hava savunma sistemini satın alması, Ukrayna'yı işgali nedeniyle Moskova'ya yaptırım uygulama isteksizliği, Suriye'ye yönelik periyodik askeri operasyonları, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliklerini engellemesi daha fazla ABD'li savunma analisti tarafından sorgulanıyor. Türkler NATO'da olmalı mı?

NATO ÜYELİĞİNİ SORGULADILAR

NATO'nun kuruluş belgesinin, ittifaka katılıma dair maddelerini barındırdığı ancak ihraç konusunda bir ayrıntı olmadığı belirtilerek şöyle denildi:

Ne yazık ki, Türkiye'yi veya herhangi bir üyeyi NATO'dan ihraç etmek, özel bir toplantı yapıp el kaldırmak ve söz konusu ülkeye eşyalarını toplayıp karargâhtan ayrılmasını söylemek kadar kolay değil. (Cumhurbaşkanı) Erdoğan'ın Rusya ile yakın ekonomik ve siyasi ilişkisine rağmen yakın zamanda ittifaktan ayrılmayı planladığına dair bir kanıt yok.

"TÜRKİYE'NİN ÜYELİĞİ DEVAM EDECEK"

Türkiye'nin NATO üyeliğine karşı askeri ittifakın acil durum toplantısı düzenleyebileceği savunularak, bu yönde alınabilecek kararın sonucuna işaret edildi:

Ancak ittifak içindeki tüm kararlar konsensüsle alınıyor. Bugün Türkiye'yi dışlamak için oy kullanan bir üye, gelecekte kendisini Türkiye'nin konumunda bulabilir. Türkiye'nin NATO ittifakının bir parçası olmaya devam edip etmeyeceği farklı bir soru. Gerçek şu ki, Türkiye NATO'nun bir parçası. Washington ve Avrupa başkentlerinde giderek artan sayıda yorumcu aksini istese bile öyle kalacak. Kaynak:Türktime

 

 

Erdem NoyanErdem Noyan