SİYASET
Giriş Tarihi : 04-11-2023 12:59

CHP 38.Olağan Kurultayı: Divan Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu konuşuyor…

CHP’nin 38. olağan kurultayı için beklenen gün geldi. Divan başkanlığını İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yapacağı, iki gün sürecek kurultayda bugün genel başkan, yarın ise PM ve YDK seçimi gerçekleşecek. Partililer sabahın erken saatlerinden itibaren salonu doldururken, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Başkan Adayı Özgür Özel ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu saat 11.15 civarında Arena Spor Salonuna giriş yaptı.

CHP 38.Olağan Kurultayı: Divan Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu konuşuyor…

Mayıstaki seçimlerin ardından “değişim” tartışmalarının gündemden düşmediği CHP’nin 2 gün sürecek 38. olağan kurultayı bugün başlıyor. Divan başkanlığını İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yapacağı kurultay kapsamında bugün genel başkan, yarın ise parti meclisi (PM) ve yüksek disiplin kurulu (YDK) seçimi yapılacak.

Kurultay, bugün Ankara Arena Spor Salonu’nda saat 10.00’da, hazirun cetvellerinin imzaya açılmasıyla başlayacak. Çoğunluğun sağlanmasının ardından eski genel başkanların salona girişiyle devam edecek kurultayın ilk günü genel başkan adaylığı için imza toplanacak. Daha sonra genel başkanlık için seçim yapılacak.

YÖNETİM YARIN BELİRLENECEK

Cumhuriyet’in aktardığına göre; kurultayın ikinci günü ise 61 üyeli PM ve 15 üyeli YDK seçimi gerçekleştirilecek. Böylece partinin yeni yönetimi belirlenecek. Kongrenin divan başkanlığını, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu üstlenecek. 8 kişilik divanın ise Kemal Kılıçdaroğlu ile Özgür Özel’in önereceği isimlerden oluşacağı belirtiliyor. Kurultayda, mevcut Genel Başkan Kılıçdaroğlu, Grup Başkanı Özel, Örsan Öymen, İlhan Cihaner ve Ünal Karahasan yarışacak. 1200’ü il kongrelerinde belirlenmiş, 168’i ise doğal delege olan toplam 1368 delege oy kullanacak. Genel başkan adaylığı için toplam delegenin yüzde 5’ine denk gelen 69 imzaya ulaşılması gerekiyor.

Öte yandan Özgür Özel ve Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyenler için tribünler ayrıldı. CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, “Salon, eşit olarak bölünmedi, belediye işçileri getirildi” dedi.

Başarır, Özel’in destekçilerinin kapıda kaldığını, içeri giremediklerini açıkladı. Başarır, “İkiye bölünmesi gerekiyordu ancak öyle olmadı. Özgür Özel’in bölümü boşaltılsın, onun konukları alınsın. Şehir dışından insanlar geldi” dedi. Başarır, “Belediye işçilerimiz bugün evde olmalıydı. Adana, Mersin Belediyesi’ni anlamakta güçlük çekiyorum. Böyle bir şey olmaz. Kurultay’da adalet olmalı, eşit fırsat verilmeli” dedi.

İMAMOĞLU DİVAN BAŞKANLIĞINA SEÇİLDİ

İBB Başkanı İmamoğlu, Divan Başkanlığına seçildi. İmamoğlu konuşmasında şunları söyledi.

İlk Genel Başkanımız Mustafa Kemal Atatürk’ü, Genel Başkanlarımız Sayın İsmet İnönü’yü Sayın Bülent Ecevit’i, Sayın Altan Öymen’e sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Mayıs 2010’dan beri partimize büyük emek vermiş Sayın Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu’na sevgi ve şükranlarımı sunuyorum.

CHP Anadolu’nun kadim kültüründen ve insanlığın evrensel değerlerinden beslenir. CHP altı ok ilkeleri ile kendini ifade eden, eşitlik, özgürlük, adalet ve insan hakları kaygısı taşıyan, insanca ve hakça bir düzen talep eden herkesin partisidir. CHP Anadolu gibi renkli ve bereketli, Türkiye gibi cesur ve güçlüdür. Eksik ve hatalarıyla 100 yıllık tarihimiz gurur tarihimizdir. Sosyal demokrasiye, laikliğe, sosyal devlete öncülük etmenin onurunu taşırız.

Bizi hayati bir görev bekliyor. Bugün Cumhuriyet ve demokrasinin ilkeleri etrafında yeniden milletçe, hep birlikte buluşmaya ihtiyacımız var.

Bu parti nasıl demokratik siyasete yön verdiyse bunu şimdi hep birlikte bir kez daha başarmalıyız. Ne yazık ki vatandaşlarımızı kutuplaştıran, ayrıştıran, tahammülsüz, hukuksuz ve hayat pahalılığına terk etmiş iktidarla 2.yüzyıla adım attık. Bu baskıcı iktidar cumhuriyetimize, demokrasimize, birbirimize olan inancımızı tahrip etti.

Bu kurultay milletimiz ve partimiz adına tarihi bir kurultay olacak. İkinci Yüzyılın inşasına giden büyük bir yolun ilk adımını atacağız. Bu kurultay Türkiye muhalefetinin toptan şekilleneceği bir kurultaydır. Bu kurultay sendikalardan sivil topluma, çalışanlardan emeklilere kadar herkesi çok umutlandıracak. Bu kurultay toplumsal muhalefete büyük güç ve moral verecek.

Kurultayımız biter bitmez yerel seçimler için omuz omuza vereceğiz. Her fabrikada, her tarlada, her okulda milletimizle buluşacağız. Pek çok ilçede, ilde ve metropolde hep birlikte kazanacağız. 2028’i de 2029’u da biz kazanacağız. Türkiye’nin geleceğini kurmaya başlayacağız.

Erdem NoyanErdem Noyan