SİYASET
Giriş Tarihi : 07-05-2024 06:28   Güncelleme : 07-05-2024 17:04

CHP’li Cumhur Uzun:"Ücretsiz doğal gaz uygulaması bir yıl daha uzatılmalıdır”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili Cumhur Uzun ücretsiz 25 metreküp doğal gaz uygulamasının bir yıl uzatılması için kanun teklifi verdi. Uzun, “Ülkemizin ekonomik şartları düşünüldüğünde uygulama bir yıl daha uzatılmalıdır. Bu sosyal devlet olmanın gereğidir” dedi

CHP’li Cumhur Uzun:

Dün (1 Mayıs) itibariyle sona eren ücretsiz 25 metreküp doğalgaz uygulamasının bir yıl uzatılması için CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun kanun teklifi verdi.

Uzun,“1 Mayıs 2023 Tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan kararnameye göre, dağıtım şirketlerinden doğal gaz temin eden ‘Konut, İbadethane ve Cemevi’ abonelerinden, doğal gaz tüketimleri için 24 Nisan 2023 tarihinden 31 Mayıs 2023 tarihine kadar tahakkuk edecek ilk faturadan doğal gaz bedeli alınmayacak, 1 Mayıs 2024 tarihine kadarki döneme ait aylık doğal gaz tüketimleri için tahakkuk edecek faturalarda 25 metreküpe kadar olan tüketim için doğal gaz bedeli tahsil edilmeyecekti” ifadelerini kullandı.

“YURTTAŞLARIMIZ GEÇİM SIKINTISINI DAHA DA FAZLA HİSSETMEYE BAŞLADI”

25 metreküp doğal gaz süreci uygulamanın ortaya çıkış sürecinden bahseden Uzun, şu sözlere yer verdi:

“Yine aynı kararnameye göre doğal gaz tüketimine ilişkin sistem kullanım bedelleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesinden karşılanacaktı. Ülkemiz tarafından Karadeniz’de yapılan aramalar sonucu doğal gaz rezervine ulaşılmış ve bu keşiften sonra yapılan çalışmalarla bulunan doğalgaz devreye alınmıştı.

Bu aşamadan sonra ücretsiz doğal gaz uygulaması Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından, Zonguldak Filyos Türkiye Petrolleri Limanı’ndaki Karadeniz Doğal Gazı Devreye Alma Töreni’nde duyurulmuş ve uygulamaya alınmıştı”

Enflasyonun geçtiğimiz yıla göre daha fazla hissedildiğini söyleyen Uzun, şu sözleri dile getirdi:

“Bu süre zarfında ülkemiz ekonomisinde bir iyileşme sağlanamadığı gibi yurttaşlarımız geçim sıkıntısını daha da fazla hissetmeye başladı. Açıklamanın yapıldığı dönemde enflasyon yüzde 43,68 iken uygulamanın son bulacağı bu günlerde son açıklanan TÜİK Mart 2024 verilerine göre dahi yüzde 68,50 olarak hesaplanmıştır.”

“CUMHURBAŞKANLIĞI İÇİN AYRILAN BÜTÇENİN YARISINDAN BİLE AZ”

Uygulamanın maliyetinin katlanılmayacak düzeyde olmadığını kaydeden Uzun, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, ücretsiz doğalgaz uygulamasının devlete maliyetinin yaklaşık 8 milyar olacağını öngörüyordu. Ancak bu maliyetin 5,1 milyar lirada kaldığı görülüyor. Milyonlarca insanımıza verilen bu desteğin maliyeti bu yıl Cumhurbaşkanlığı için ayrılan bütçenin yarısından bile az. Devletimiz için katlanması mümkün olan bu maliyet ekonomik kriz nedeniyle zor günler geçiren vatandaşlarımızın bir nebze de olsa rahatlamalarını sağlayacak” sözlerine yer verdi.

Uzun, tasarrufun yurttaşın tenceresini kaynatan ve çocuklarını ısıtan doğal gazdan değil, saraydan yapılması gerektiğini belirtti.

Ayrıca Uzun, “Ülkemizde her yıl yüzbinlerce abonenin borcu yüzünden doğal gazı kesiliyor. Milyonlarca vatandaşımız ağır enflasyon ve vergi yükü altında ezilirken bir nebze de olsa ekonomilerine katkı sunan ücretsiz 25 metreküp doğal gaz uygulamasına son vermek insanlarımızı daha da zor duruma sokacak” dedi.

Son olarak Uzun, şu ifadelere yer verdi:

“Karadeniz’de bulunarak sisteme aktarılan doğal gazın kesintiye uğramadığı, aylık 25 metreküp olarak yurttaşlarımıza ücretsiz olarak dağıtılmasının bulunan rezervin küçük bir kısmına tekabül ettiği ve ülkemizin ekonomik şartları düşünüldüğünde uygulama bir yıl daha uzatılmalıdır. Bu sosyal devlet olmanın gereğidir.”

NİHAT ALPARSLANNİHAT ALPARSLAN