EKONOMİ
Giriş Tarihi : 17-06-2023 16:57

Erdoğan'dan enflasyon mesajı

Erdoğan'dan enflasyon mesajı: Tek haneli rakama düşüreceğiz Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) 30. Olağan Genel Kurulu ve İhracatın Şampiyonları ödül töreninde ekonomiye dair açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Enflasyon meselesini tek haneli rakamlara düşüreceğiz." dedi.

Erdoğan'dan enflasyon mesajı

SON DAKİKA: Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) 30. Olağan Genel Kurulu ve İhracatın Şampiyonları ödül töreni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirildi. 

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

Firmalarımızın ihracat şampiyonları olarak ödüllerini takdim ettik. Sektör birincilerini ve en yüksek ihracat yapan firmalarımız ile temsilcilerini ayrı ayrı tebrik ediyorum. TİM çatısı altında gayret gösteren 115 bin ihracatçı kardeşimin her birine özellikle de çalışanlarımıza emekleri ve fedakarlıkları için teşekkür ediyor, yüreklerine sağlıklar diliyorum.

Tüm ihracatçılarımızla gurur duyuyorum. Ülkemizin ticaret diplomasisinin akıncıları konumundaki kardeşlerimle iftihar ediyorum. Milletimizin yüz akı övünç kaynağısınız. Her biriniz Türk ekonomisin üretim kapasitesinin artan gücünün sembollerisiniz.

TEK HANELİ RAKAMLARA DÜŞÜRECEĞİZ

Salgın, deprem ve seçimlerin yanında yakaladığımız bu ivmeyi inşallah kaybetmeyeceğiz. Bir süredir dünya ile birlikte başımızı ağrıtan enflasyon meselesini tek haneli rakamlara düşüreceğiz. Seçim belirsizliği ortadan kalktı, artık bu konuda elimiz daha güçlü. Yeni ekonomi kadromuzun da birinci önceliği bu meselenin çözümü oluşturuyor. Büyüme ekseninde hedeflerimize doğru ilerleyeceğiz. Enerji yükünü Karadeniz gazı, Gabar petrolü, Akkuyu nükleer santraliyle asgariye indireceğiz. Güçlü Türkiye yoluyla güçlü ihracatımızı rekordan rekora taşıyacağız.

Biz bugüne kadar hep kendimizle yarıştık. İhracatımızı bu yıl sonunda 265 milyar dolara gelecek sene ise 285 milyar dolara ulaştırmak istiyoruz. 2028 senesi için de hedefimiz 400 milyar Dolar ve üstünü yakalamaktır. 2028 ihracat hedeflerimiz kapsamında ihracatımızdan yüzde 1,5 pay alan elektronik ihracatının payını yüzde 10'a çıkarmayı hedefliyoruz. Ülke ülke girişimlerimizi artıracağız. Çok dolaşacağız, dünyayı gezip onlarla birlikte neler yapacağımızı planlayacağız. Türkiye'nin son 21 yılda dış politikada attığı adımlar ihracatımızda da çarpan etkisi yapmıştır. 

HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERMEYİ SÜRDÜRECEĞİZ

Türkiye'nin diplomatik temsil ağı genişledikçe ihracatı da yukarı gitmiştir. Birbiriyle kavga eden hatta çatışan tarafları bile aynı çatı altında buluşturan ülke olmamız bizlere dış ticarette de avantajlar sunuyor. Seçim zaferi sonrasında geniş bölgede sokaklara taşan sevgi seli de ülkemize yönelik teveccühün ispatıdır. Fuarlarla, ticaret heyetleriyle, saha araştırmalarıyla, teknolojinin sağladığı imkanlardan istifadeyle ihracatı artırmanın yollarını aramalıyız. Yabancı ortaklara ulaşma, bilgi alma hususunda görevlilerimiz sizlerin emrindedir. Sizlere her türlü desteği vermeyi sürdüreceğiz. İhmali kastı olanlardan da kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız.

İhracatçımızın daha düşük maliyetli finansmana kavuşmasının hedeflerimize ulaşmasını hızlandıracağını biliyorsunuz. Eximbank ile çalışmalara devam ediyoruz. Eximbank'ın destek sağladığı ihracatçı sayısı 16 bine ulaşmıştır. Bu yıl Eximbank'ın KOBİ'lere sağladığı kredi hacmi yüzde 25,8'e yükselecektir. Finansman meselesinde Eximbank ile yetinmiyoruz. İhracatı Geliştirme Şirketiyle ihracatçımıza finansman konusunda nefes aldırdık. İhracat desteklerine yönelik refinansman modeliyle önce ödeme alıp sonra harcama kolaylığına kavuştular.

Toplam 65 milyar liralık yatırım değeriyle ülkemizin en prestijli projesini hayata geçirmenin gururunu yaşadık. Finans kuruluşlarının bölgede faaliyet göstermeye başlamasıyla bölge daha etkin olacaktır. İstanbul Finans Merkezi'nin küresel çekim haline geleceği kanaatindeyim. Henüz istenen belirlenen hacme ulaşmış değiliz. Türk ekonomisinin tüm sektörleri gibi ihracatçılarımızın da İFM'nin oluşturduğu ekosistemden istifade edeceğine inanıyorum.

Şifasını ülkemizde arayan hastalar turizmden gıdaya ulaşımdan bakım hizmetlerine kadar pek çok alanda katma değer oluşturuyorlar. 10 milyar dolarlık sağlık turizmi hedefine şu an itibarıyla sahibiz. 2023 yılında 2 milyon sağlık turisti ve 3 milyar dolar ihracata hep birlikte şahit olacağız. Lojistik ihracatında 40 milyar dolara ulaşmayı hedefliyoruz.

 

 

Erdem NoyanErdem Noyan