GÜNCEL
Giriş Tarihi : 10-11-2023 21:14

faydasını bugüne kadar hiç duymadınız

Singapur’da 60 bin kişinin yaşam alışkanlıklarının takip edilmesiyle yapılan araştırmaya göre günde 4 fincan kahve veya çay ömrü uzatıyor.

faydasını bugüne kadar hiç duymadınız

Singapur’da yapılan araştırmaya göre günde 4 fincan kafein tüketen insanlarını ömrünün uzatıldığı görüldü. Yüksek miktarda kafein alanlarda birçok hastalığa neden olan dayanıksızlık ihtimalinin % 23 daha az olduğu da tespit edildi.

Uzmanlar, kahvenin içerisinde yer alan fenolik kimyasalların antioksidan özelliklere sahip olduğunu ve yaşlanmayı geciktirdiğini açıkladı.

ÖLÜM RİSKİ YÜZDE 30 ORANINDA DÜŞTÜ

Günde 1,5 ile 3,5 fincan olarak tanımlanan orta düzeyde kahve içen kişilerde, kahvesini şekerli içenlerin, kahve içmeyenlere kıyasla ölüm riskinin yaklaşık yüzde 30 daha düşük olduğunu gösterdiği söylendi. şekersiz kahve içenlerin, kahve içmeyenlere göre yüzde 16 ila yüzde 29 daha düşük ölüm riskine sahip olduğu da belirtildi.

KAHVE VÜCUDU NASIL ETKİLER?

2021 yılında yapılan bir araştırma ise düzenli kahve tüketiminin karaciğer sorunları riskini azaltabileceğini gösterdi.

z816hu6z00q3atsxd19ogg.webp

KAHVENİN YARARLARI NELERDİR?

Kahvenin faydaları saymakla bitmiyor. İnsan vücudunda oldukça fazla yararı olan kahve en çok tüketilen içecekler arasında yer alır.

• Kahve, tip 2 diyabetin korunmasına yardımcı olabilir.

• Kafein alımının, parkinson hastalığının görülme sıklığını önemli ölçüde düşürdüğü saptanmıştır. Ayrıca kahvede bulunan kafein, Parkinson hastası kişilerin hareketlerini kontrol etmeye yardımcı olabilir.

• Kafein, sinir sistemini harekete geçiren bilinen bir ilaçtır. Vücuda girdiğinde kafein, kalp atım hızını ve kan basıncını yükseltir, enerji seviyelerini yükseltir ve ruh halini iyileştirir.

• İtalyan araştırmacılar, kahve tüketiminin karaciğer kanseri riskini yaklaşık %40 oranında azalttığını buldu. Ayrıca, sonuçlardan bazıları, günde üç bardak içilirse, risklerin %50'den daha fazla azaldığını göstermektedir. Kahvenin faydaları özellikle karaciğer için çok etkili olduğu doğrulanmıştır.

• Düzenli kahve tüketimi, karaciğerdeki safra kanallarının nadir bir otoimmün hastalığı olan primer sklerozan kolanjit (PSC) riskinin azalmasını sağlıyor.

• Alkollü içeceklerden oluşan karaciğer sirozu insidansını %22 azaltabilir. Araştırmacılar her gün iki veya daha fazla fincan kahve içmenin karaciğer sirozu ölüm riskini %66 azaltabileceğini öne sürdüler.

• Kahvenin faydalarından bir diğeri de yağ yakmaya yardımcı olmasıdır.

• Kafeinsiz kahve karaciğer enzim seviyesini düşürüyor.

• Kahve içmek kalp yetmezliğine karşı koruyor. Günlük olarak kahve içenler, içmeyenlere göre daha düşük kalp yetmezliği riski taşıyor.

3zgkuzx-au-bhhajrclysw.webp

Araştırmacılar kahvenin faydalarının diğer birçok şey gibi, ne kadar kahve içildiğine bağlı olduğunu söylüyorlar. Düzenli olarak kafein tüketen insanlar, etkilerini zar zor fark edebilir. Bununla birlikte, kafeine karşı çok hassas olan bir kişi için, etkiler saatlerce veya ertesi güne kadar devam edebilir.

DİĞER OLASI FAYDALAR;

• Erken ölümü önlemeye yardımcı olur,

• Multipl skleroz (MS) riskini azaltmak,

• Kolorektal kansere karşı korumak.

Düzenli siyah kahve (süt veya krema olmadan) çok düşük kalorilidir. Tipik bir sade kahve sadece 2 kalori içerir. Bununla birlikte, şeker ve süt eklenirse kalori sayısı artar.

Kahve bir numaralı antioksidan kaynağıdır. Araştırmacılar, günde sadece bir veya iki fincan kahvenin faydaları arttırdığını belirtiyor. Kafeinli ve kafeinsiz versiyonları, neredeyse aynı seviyelerde antioksidan sağlıyor.

Bazı çalışmalar düzenli kafein alımının kalp atışlarını hızlandırdığını gösteriyor. Nadir durumlarda kalp sorunlarına, felce ve ölüme yol açabilecek yaygın bir durum. Fakat normal kafein tüketiminin sorun oluşturmadığı tespit edildi.

xlzrp1wsg0kieq4rzs2fwa.webp

KAHVENİN RİSKLERİ;

Kahvenin faydalarının yanı sıra bazı riskleri de olduğu araştırmalar sonucu ulaşılmıştır.

• Çok fazla kahve içmek, bazı olmayan olumsuz etkilere neden olabilir. Kafein, hastalığı olmayan bireylerde, önceden var olan anksiyete bozukluklarına sahip olanlar gibi, endişe semptomlarına neden olabilir.

• Ek olarak, "kafein kullanımı, kendi kendine ilaç verme veya kafeinin kendisinin ruh halindeki değişimlere neden olduğu teorisi nedeniyle depresyon belirtileriyle de ilişkilidir."

• Hamile kalmayı planlayan kadınlar dikkatli olmalıdır. Kahvenin bir kadının hamile kalma şansını azaltabileceği saptanmıştır.

• Hafif hipertansiyonu olan genç erişkinlerde kardiyovasküler sağlık üzerinde olumsuz bir etkisi vardır.

xj8hg3wmgkicenpulqpawg.webp

vn8gy8oya0qejtgt1zeyqw.webp

 

 

 

Erdem NoyanErdem Noyan