SİYASET
Giriş Tarihi : 16-11-2022 21:13   Güncelleme : 16-11-2022 21:15

Gereken cevabı veririz

Erdoğan'dan Kıbrıs yanıtı: Gereken cevabı veririz Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi'nin ardından medya merkezinde basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, “Kuzey Kıbrıs’la ilgili Türk Devletleri Teşkilatı’nda aldığımız karar geçerlidir. Bu kararla ilgili herhangi bir ülkeden icazet almamıza gerek yoktur." dedi.

Gereken cevabı veririz

Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

Kimin ardına saklanırlarsa saklansınlar teröristler kendilerini bekleyen acı akıbetten kurtulamayacaktır. Emniyet birimlerimiz hain saldırının faili ve işbirlikçilerini kısa sürede yakalamıştır.

Ülkemizin ve bölgemizin geleceğinde terörün hiçbir türlüsüne yer olmadığının altını çizmek istiyorum. Terörü kanyağında yok etme stratejisini uygulamaya devam edeceğiz. Dost ve müttefiklerimizin desteğini bekliyoruz.

'BARIŞIN SAĞLANMASI İÇİN GAYRET EDİYORUZ'
Zirve kapsamında küresel, siyasi ve ekonomik görünüme ilişkin son gelişmeleri değerlendirdik. Aşırı yükselen enerji, gıda ve hammadde fiyatlarının hiçbir ayrım yapmadan tüm ekonomileri zorladığı görülüyor. Bu kriz belli bölgelerin değil, tüm ülkelerin krizidir.

Ekonomik kriz özellikle batı ülkelerinde müslümanların yanı sıra Afrika ve Asya uyruklu göçmenlere karşı nefret söylemini de artırmıştır. Salgın sürecinde 160 ülkeye tıbbi malzeme göndererek nasıl yanlarında olmuşsak bugün de barışın sağlanması için gayret gösteriyoruz. Tüm gücümüzle barışın, refahın ve adaletin tahsisi için çaba gösteriyor. Ukrayna'da ihtilafın ilk gününden bu yana savaşın kazanını, adil bir barışın da kaybedeni olmayacağı görüşüyle hareket ettik. Şimdiye kadar yaklaşık 11 milyon ton tahılın dünya pazarına girmesini temin ettik. Bu konuda faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.

POLONYA'YA DÜŞEN FÜZE
Rusya'nın açıklamasına saygı duymak durumundayım. Rusya'nın bizimle bu işim bir alakası yoktur demesi bizim için önemli. Tüm bunların yanında sabah Scholz ile yaptığımız görüşmede bunların detay araştırmasının yapılması gerektiğini söyledi. Biden'ın bu füzelerin Rus yapımı olmadığını söylemesi de önemli. 6 NATO ülkesi olarak birbirleriyle irtibat kurduklarını söyledi. Bu füzenin Rus yapımı olmadığını söylemesi bir yol açıyor, burada ısrarla Rus yapımıdır diye üzerine gitmek bu işi tahrik etmektir. Burada tahrik metodunu kullanmak doğru olmasa gerek. Barışın yolu diyalogdan geçer. Döner dönmez Sayın Putin ile telefon diplomasisini sürdüreceğim. 

F-16'LARDA OLUMLU GELİŞME
F-16 konusunda Biden olumlu görüşmelerin olduğunu söyledi. Sanırım farklı bir ırkçılığın içindesiniz. Bizim oradaki Kürtlerle ilgili bir sorunumuz yok. Türkiye'deki Kürt vatandaşlarımızla bir sorumunuzun olmadığı gibi. ABD'de yaşayan bir Türk olduğunu söylediniz. Buna pek inanmıyorum. Farklı bir ırkçılığın içindesiniz. Sorduğunuz soru bunu aynen ortaya koyuyor. Bizim Kuzey Irak'ta veya Suriye'nin güneyinde oradaki Kürtlerle ilgili herhangi bir sorunumuz yok. Türkiye'deki Kürt vatandaşlarımızla bu tür bir sorunumuz olmadığı gibi.

SINIR ÖTESİ OPERASYON OLACAK MI?
Şu anda sorgulamalar soruşturmalar devam ediyor. 81 yaralımız vardı. Bu sayı 25'e düştü. 6 kişi hayatını kaybetti. Bu sorgulamalar neticesinde nereye uzanıyor bunların araştırması yapılıyor. Bu araştırma neticesinde de ne gerekiyorsa onu yapmak konusunda kararlı olduğumuzu tüm dünyanın bilmesi lazım.

'GEREKLİ OLAN YERDE GEREKLİ CEVABI VERİRİZ'
Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatı’na gözlemci üye olması konusunda ABD’nin tepkisine ilişkin, “Kuzey Kıbrıs’la ilgili Türk Devletleri Teşkilatı’nda aldığımız karar geçerlidir. Bu kararla ilgili herhangi bir ülkeden icazet almamıza gerek yoktur. Bundan sonraki süreçte de olumsuz yaklaşan ülkelere gerekli olan yerde gerekli cevabı veririz” dedi.

YUNANİSTAN'A ADALARA SİLAH MESAJI
"Yunanistan'da iki üç isim var rahat durmuyorlar. Adalara getirilen silahlar uçaklar bir anlam ifade etmez. Bu iş yürek işidir. Biden’ın düzenlediği toplantıda yoktunuz. ‘Bölünme mi var?’ sorusuna cevabı) Bizi arama imkanları o esnada olmamıştır. Çok da önemli değil. Bizi önemli işlere davet ediyorlar. Önemsiz işlere davet etmelerine gerek yok"

 

 

Erdem NoyanErdem Noyan