SİYASET
Giriş Tarihi : 25-08-2023 17:04

Haftaya vizyon belgesi Eylül'ün ilk haftası adaylık.

CHP'de Ekrem İmamoğlu'nun desteklediği belirtilen Grup Başkanı Özgür Özel, kurultayda genel başkan adayı olduğunu ilan etmeye hazırlanıyor. 'Değişimcilerin adayı" olacak olan Özgür Özel'in önce vizyon belgesini açıklayacağı ardından da genel başkan adaylığını duyuracağı belirtiliyor.

Haftaya vizyon belgesi Eylül'ün ilk haftası adaylık.

CHP’de seçimler sonrası İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun başlattığı “değişim” tartışmalarında, ismi genel başkan adaylığı için ön plana çıkan Grup Başkanı Özgür Özel’in, yol haritası netleşmeye başladı. Adaylık konusunda kesin kararlı olan Özel, vizyon belgesini gelecek hafta, adaylığını ise Eylül’ün ilk haftası kamuoyuna açıklamayı planlıyor.

Ekrem İmamoğlu ile sık sık görüşüyorlar

Partide değişim tartışmalarının başladığı süreçte, genel başkan adaylığı konusunda “Üzerine sorumluluk düşerse adaylıktan kaçmam, fedakarlık düşerse bir dakika düşünmem” açıklamasıyla aday olabileceği mesajı veren Özel'in eli, İmamoğlu’nun adaylık yarışından çekilmesi ile rahatladı.

İmamoğlu’nun da belediye başkan adaylığında karar kıldığı basın toplantısında da “CHP’nin tarihi bilen, geçmişi tertemiz evlatları vardır. Bunlar göreve hazırdır. Bunlardan birisi -ismi geçtiği için söylüyorum- Özgür Özel’dir” sözleri de Özel’e destek olarak yorumlanmıştı

Değişim tartışmalarının ardından, Özel ile İmamoğlu’nun sık sık görüşmeler yaptığı ve birlikte hareket etme kararı aldığı biliniyor.

Adaylığını neden önce açıklamadı?

BBC Türkçe'nin haberine göre, İmamoğlu’nun kararını açıklamasının ardından, Özel de sahada çalışmalarını yürütüyor. Özel’in şimdiye kadar adaylığını açıklamamasının nedeni olarak, ilçe kongrelerinin sonuçlarını görmek istemesine bağlanıyor.

Özel’e yakın kaynaklar şimdiye kadar adaylığını açıklamamasının nedenini, “kararsızlıktan değil”, kongre süreçlerine müdahale etmek istememesine ve kongrelerin karşılıklı kamplaşmaya dönüşmek istememesine bağlıyor.

'Adaylıktan vazgeçebilir' iddiası

CHP’de genel merkeze yakın olan veya adaylığına karşı çıkan kesimler, Özel’in kurultayda kazanma şansı olmadığını görmesi veya çok düşük oy düşük oy alma ihtimali durumunda adaylıktan vazgeçebileceğini savunuyor. Ancak yakın çevresine göre Özel, adaylık konusunda kesin kararlı ve şu anda yol haritası üzerinde çalışıyor.

100 oy alacak bile olsa aday olacak

Özel’e yakın kaynaklar, “Bize göre düşük oy alma ihtimali yok ama 100-200 oy alacak olsa bile adaylıkta kararlı. Çünkü kendisi de bu kadar ağır seçim yenilgisinin ardından, ‘CHP tek adayla kurultaya gitti, hiçbir değişim tartışması olmadı’ görüntüsünün tabanda duygusal kopuşu hızlandıracağını düşünüyor. O nedenle de kendisi her koşulda aday olacak” yorumunu yapıyor.

Önce vizyon belgesi, sonra adaylık

Bir yanda sahada nabız tutan Özel ve ekibi, bir yandan da adaylık sürecine ilişkin yol haritasını netleştirmeye çalışıyor. Bu çerçevede, değişim talebinin gerekçelerini açıklayacağı ve adaylık kararının zeminin oluşturacak olan vizyon belgesi üzerinde çalışmalar yürüten Özel’in gelecek hafta bunu kamuoyuna açıklaması yüksek olasılık görülüyor.

Ancak bunun bir basın toplantısıyla mı, yoksa İmamoğlu’nun değişim çağrısını duyurması gibi sosyal medya üzerinden mi paylaşılacağı konusu kesinleşmiş değil. Ancak sosyal medyadan kamuoyuna duyurulması görüşünün ağırlık kazandığı belirtiliyor.

Eylül'ün ilk haftası 'adayım' diyecek

Özel’in öncelikle vizyon belgesini açıklayarak, kamuoyunda tartışılmasını sağlamayı hedeflediğini belirten kaynaklar, Eylül’ün ilk haftası da adaylığını açıklamasının planlandığına işaret ediyor.

Genel merkez dışında, ekibiyle açıklayabilir

Özel’in adaylık açıklamasını nasıl ve nerede yapılacağı konusunda da çalışmalar sürüyor. Yakın ekibine göre Özel adaylık açıklamasını, henüz mekan ismi belli olmamakla birlikte kesinlikle “Genel merkez ve Meclis dışında” bir mekanda yapacak.

Adaylık açıklamasında kendisine destek veren ve Parti Meclisi’nde (PM) MYK’da yer vereceği “kadrosu” ile birlikte kameraların karşısına çıkmayı planladığı belirtilen Özel’in, parti kulislerinde dillendirilen “kadrosu yok, örgütte, tabanda desteği yok” eleştirilerine de yanıt vermeyi hedeflediği belirtiliyor.

Zoom toplantısına katılanlar olmayacak

İmamoğlu’nun destek vermesi beklenen Özel’e, seçimden önce CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yakın kurmay ekibinde yer alan, ancak seçimden sonra “değişim” talebini dile getiren isimlerin yanı sıra, milletvekili grubu ve Parti Meclisi’nden, hatta MYK’da da destek verenler olduğu belirtiliyor.

Özel’in PM listesinde, kamuoyuna sızan İmamoğlu yapılan “Zoom toplantısında” katılanlara yer vermeyeceği, zaten bu isimlerin de listelerde yer alma gibi bir talebi bulunmadığı, değişimi desteklediğine işaret ediliyor.

Erdem NoyanErdem Noyan