SİYASET
Giriş Tarihi : 09-04-2024 22:11   Güncelleme : 09-04-2024 22:36

İYİ Parti'nin en çok Konuşulan bir formül daha var: Cihan abi

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, genel başkanlığa yeniden aday olmayacağını açıklarken olağanüstü kurultayda yarışacak isimler belli olmaya başladı. Öte yandan ağır hasar alan partiyi yeniden toparlamak için de çeşitli formüller ortaya atıldı. Bu formülde İyi Partiyi Merkez sağın birleşme adresi olarak gösterecek ismin Cihan Paçacı olduğu görüşü öne çıkıyor.

İYİ Parti'nin en çok Konuşulan bir formül daha var: Cihan abi

31 Mart Yerel Seçimleri’nde İYİ Parti’nin oyunun Türkiye genelinde yüzde 3,8’e kadar gerilemesinin ardından, 1 Nisan’da Akşener seçimli olağanüstü kurultaya gideceklerini açıkladı. Akşener, 8 Nisan’da yaptığı yazılı açıklamayla “Bedel ödeme gerekliliğinin doğabileceğinin de pek tabii farkındaydım” diyerek yeniden aday olmayacağını duyurdu. Kurultay tarihi 27 Nisan olarak belirlenirken, kimlerin adaylığını koyacağı da şekillendi.

Genel Başkanlık yarışının TBMM Grup Başkanı Koray Aydın, TBMM Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, İYİ Parti Göç Politikaları Başkanı Mehmet Tolga Akalın ve Akşener’i istifaya davet ederek Ekonomi Politikaları Başkanlığı görevinden istifa eden Bilge Yılmaz arasında geçmesi bekleniyor.

“CİHAN ABİ” FORMÜLÜ TARTIŞILIYOR

Öte yandan son seçimde ağır yara alan partiyi yeniden toparlamak için farklı formüller de masaya yatırılıyor. Onlardan birisi ise Cihan Paçacı’nın geçiş dönemi genel başkanı olarak kurultayda seçildiği ‘Cihan Abi formülü’ oldu.

Bu formüle göre, ‘Geçiş sürecinin genel başkanı seçilsin ve partiyi toparlasın. Bir ya da iki yıl sonra da olağan kongreyle koltuğunu bıraksın’ deniliyor.

Sözcü Gazetesi yazarı Aytunç Erkin ve Hürriyet Gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi de bugünkü yazılarında İYİ Parti’deki bu formüle dikkat çektiler.

 

“Cihan abi” formülü tartışılıyor

İYİ Parti kulislerinde üç isim daha dillendiriliyor. Bir formüle göre; “Geçiş sürecinin genel başkanı seçilsin ve partiyi toparlasın. Bir ya da iki yıl sonra da olağan kongreyle koltuğunu bıraksın” deniyor. Bu da parti teşkilatlarında yavaş yavaş konuşulmaya başlandı. Bu noktada Cihan Paçacı’nın ismi dile getiriliyor: “Cihan abi formülü partiden kopuşları engeller ve CHP’deki Altan Öymen ya da Hikmet Çetin gibi bir isim olur.” Bir tarafta da eski genel sekreter ve Antalya Milletvekili Uğur Poyraz’ın ismi de kulislerde konuşulanlar arasında. Poyraz’ın genel sekreterlik döneminde partiyi kamuoyunda anlatma misyonunun da altı çiziliyor. “Cihan abi formülü” ya da Uğur Poyraz ismini gündeme getirenlerin ortak fikri de şu: “Diğer isimlerin kazanacağı bir kongreden sonra kopuşların yaşanma ihtimali çok yüksek.”

“CİHAN ABİ FORMÜLÜ

İYİ Parti’de başka adaylar da çıkabilir. Aday enflasyonu yaşanabilir. Ama şurası bir gerçek ki İYİ Parti kurultaya bir kaos ortamında gidiyor.

İYİ Parti’de konuşulan formüllerden biri de “Cihan Abi” formülü.

Cihan Paçacı, İYİ Parti’nin akil isimlerinden biri. Meral Akşener’le birlikte DYP’de ve MHP’de siyaset yaptılar. Aralarında “abi-kardeş” ilişkisi vardı. Ama Akşener son dönemlerde Cihan Paçacı’yı dinlemedi. Siyasi olarak yanlışlar yapmaya başladı. Bugün geldiği nokta ortada.

DYP VE ANAP BÖLÜNMÜŞTÜ

İYİ Parti’de keskin bir genel başkanlık yarışı yaşanacak. Bir taraf kazanırsa, diğer tarafın partiden kopma ihtimali yüksek. Bu geçmişte DYP’de ve ANAP’ta yaşandı. Demirel’e yakın olanlar DYP’den ayrılıp DTP’yi kurdu. ANAP’ta Mesut Yılmaz kazanınca, Özal’a yakın olan muhafazakârlar partiden koptu. Cihan Paçacı’nın bir talebi yok. Ancak parti bir kaos ortamında kurultaya gittiği için bir grup, geçiş döneminde “Cihan Abi” formülü işlesin, böylece kurultaydan sonra parti bölünmez görüşünü savunuyor. Cihan Paçacı ayrıca Meral Akşener’in hukukunu korur. Parti istikrara kavuştuktan sonra kurultaya gider, yeni genel başkanını seçer diye düşünüyor.

YAVAŞ VE İMAMOĞLU

“Cihan Abi” formülü geçiş dönemi için bir alternatif ama parti Koray Aydın ile Müsavat Dervişoğlu arasında kıran kırana geçecek bir yarışa doğru gidiyor. Meral Akşener uzaktan kumanda ile ne kadar başarılı olacak? Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş, İYİ Parti Kurultayı’nı uzaktan mı seyredecek? Bunlar önemli soru işaretleri. Ama hangi model uygulanırsa uygulansın İYİ Parti kendi kaderinin seçimini yapacak.”

“MERAL AKŞENER KARIŞIRSA KAYBEDER”

Öte yandan İYİ Parti’de 27 Nisan’da gerçekleşecek seçimli kurultayda en güçlü genel başkan adaylarından biri olan Koray Aydın, partinin son dönem politikalarına yönelik dikkat çekici eleştirilerde bulundu.

Seçime ayrı girmenin “hata” olduğunu söyleyen Aydın, Genel Başkan Meral Akşener’in Müsavat Dervişoğlu’nu desteklediği iddiası için de “Meral Hanım, bu şeye karışırsa karıştığı kişi kaybeder. Karışmamalı” dedi.

Sözcü gazetesinden İsmail Saymaz’a konuşan Koray Aydın’ın sorulara verdiği yanıtlar şöyle:

‘MERAL HANIM KARIŞIRSA, KARIŞTIĞI KİŞİ KAYBEDER’

“Dervişoğlu, Akşener’in desteğini almış görünüyor. Aranızda yol ayrılığı mı oldu?

Arkadaşız, kardeşiz, problemimiz yok. Ama Meral Hanım, bu şeye karışırsa karıştığı kişi kaybeder. Karışmamalı. O bizim değer verdiğimiz bir genel başkanımız. Olumsuz söz kullanmayız. Kararını takdirle karşılıyoruz. Parti açısından doğru bir karar.

İstifası doğru bir karar mı?

Evet, ilçelerdeki kaynamayı ortadan kaldıran, doğru bir karar. Partinin teşkilatları ile iç içe bir insanım. Yapıyı biliyorum. Bütün ilçelerin bana (Aday ol) baskısı yeni değil, uzun zamandır devam ediyor. Adaylığımı ilan edeceğim.

İyi Parti’yi nerede konumlandıracaksınız?

Merkeze. Partinin merkezde oturmasında en büyük gayreti gösteren kişi olarak kendimi görüyorum. Partiyi yeniden yapılandırma konusunda çok hızlı hareket edeceğiz.

‘SEÇİME AYRI GİRMEK HATAYDI’

İttifakı savunuyor ve seçime ayrı girmenin hata olduğunu düşünüyorsunuz, değil mi?

Evet, onun hata olduğunu yaptığım konuşmalarda dile getirdim. Dışarıya yansıtmadım. Çünkü partici kimliği güçlü bir siyasiyim. Partide herkes tavrımı biliyor.

Yüzde 3.5’luk sonuca etki etti mi ayrı girme kararı?

Etki etmez olur mu.

CHP, Yavaş ve İmamoğlu ile ilişkileri onarma yönünde bir çabanız olacak mı?

Probleme dönüşmüş olan bütün konuların ortadan kaldırılması yönünde ciddi adımlar atacağım. Siyaset insanları dağıtma değil, insanları toplayıp bir araya getirme sanatıdır.

Gereğini yapma konusunda kararlıyım.”

YSK DETAYI: KİMLER AKŞENER’İN YANINDAYDI

Aldıkları düşük oy oranının ardından olağanüstü kurultaya gitme kararı alan İyi Parti, bugün Yüksek Seçim Kurulu (YSK) önündeydi. 31 Mart'ta gerçekleştirilen yerel seçimlerde birtakım usulsüzlük tespit ettiklerini belirten İyi Partililer, "Yerelde bir operasyona tabi tutulduk!" dedi.

İYİ Parti Ordu Büyükşehir Belediye Başkan adayı Enver Yılmaz ve İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Hakan Şeref Olgun YSK önünde açıklamalarda bulundu. Basın toplantısına dün genel başkanlığa adaylığını koymayacağını açıklayan Meral Akşener ile genel bakanlığa adaylığını koyması beklenen Kürşad Zorlu da vardı.

Tekrar açılan sandıklarda geçersiz sayılan oy pusulalarından geçersizlik nedeni çift mühür olan oy pusulalarının neredeyse tamamının İyi Parti ve başka bir partiye basılı olduğu belirtilirken, boş oy pusulalarında ise katlama çizgisinin olmadığını tespit edildiği aktarıldı.

"1200 İÇERİSİNDE SADECE 95 SANDIK GÖREVLİSİ PARTİLİ"

İYİ Parti Genel Başkan yardımcısı Hakan Şeref Olgun, "Sadece büyükşehir belediye başkanlığı seçim turunda 30 bin 660 geçersiz oy pusulasının var olduğu kayıtlara geçmiştir. Ancak tarafımızca yapılan başvurular neticesinde tekrar açılan sandıklarda geçersiz sayılan oy pusulalarından geçersizlik nedeni çift mühür olan oy pusulalarının neredeyse tamamının İyi Parti ve başka bir partiye basılı olduğu, geçersizlik sebebi boş olan oy pusulalarında ise zarfa konulduğunda oluşacak katlama izinin olmadığı, bu haliyle zarfa giren oyun sandığa sığma ihtimalinin bulunmadığı tespit edilmiştir. Sabah sandıkları teslim edilen oy pusulaları ile zarf sayısı, kullanılmayan artan oy pusulaları ile zarf sayısı oy kullanan seçmen sayısı karşılaştırıldığında çok sayıda sandıkta kayıp zarf ve oy pusulası olduğu tespit edilmiştir. Fazladan gelen oy pusulaları ve zarflar da bulunmaktadır. Bu durum seçim evraklarının güvenliği açısından şüphe uyandırmış olup, farklı sandıklara farklı sandıklardan oy pusulaları girmiş olabileceği şüphesi oluşturmaktadır" açıklaması yaptı.

Olgun, "Toplam sandık sayısının 1200 içerisinde sadece 95 sandık kolu başkanının veya memur üyesinin siyasi parti üyesi olduğu tespit edilmiştir" dedi.

"BELGELERİYLE YSK’YA TESLİM ETTİK"

İYİ Parti Ordu Büyükşehir Belediye Başkan adayı Enver Yılmaz da, "95 sandık tahmin ediyorum 4 bin 500 sandık görevlisi sayıldığında aradaki fark belki 50 belki 100 bin olacak. Devlet memuru olup da parti üyesi olan kişinin sandık başkanlığı hukuken geçersiz, o mantıkla bakıldığında o oy toplamlarının tamamı iptal, dolayısıyla seçimin tam kanunsuzluk haliyle yenilenmesi talebi doğmuş oldu. Hiçbir tereddüdümüz yok hukuken sonuna kadar haklıyız. Biz zaten yerelde bu seçimi kazandığımıza inanıyor idik. Saat 7’ye kadar gelen verilerde öndeyken saat 7 ile 11 arasında hem AA hem YSK hem ANKA dahil sisteme girişleri kapatmak suretiyle saat 11’de sistem açıldı bir baktık 2 puan geri düşmüşüz. Yerelde bir operasyona tabi tutulduğumuzu söylüyoruz. Ama bunu belgeleriyle YSK’ya teslim ettik" ifadelerini kullandık.

MÜSAVAT DERVİŞOĞLU'NDAN AÇIKLAMA

İYİ Parti Genel Başkanlığı’na adaylığına açıklayan Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, “Sayın Genel Başkanımızın hayır duasını alacağımı söyledim. Hatta bu sürecin geleneklerimize uygun bir biçimde sürdürülmesi açısından da bu işi önemli bulduğumu ifade ettim. Ne yapıyorsam ortada yapıyorum. Partimizin birliğe, beraberliğe ihtiyacı var" dedi.

 

NİHAT ALPARSLANNİHAT ALPARSLAN