GÜNCEL
Giriş Tarihi : 29-04-2023 10:26   Güncelleme : 29-04-2023 10:37

İzmir Cumhuriyet Savcılığı Soruşturma açtı mı?

Folkart yapı yönetim kurulu başkanı ve işadamı Ethem Sancak'ın yeğeni Mesut Sancak'ın yönetim kurulu başkanlığını yaptığı Folkart İnşaat şirketi tarafından yapılan ,İzmir Narlıdere’deki 8’er katlı 4 blok ve 168 daireden oluşan Folkart Sitesi'nde çıkan yangında 7 kişi yaralanmıştı. Binaların dış cephe kaplamasında yangın yönetmeliğine uyulmadığı ve kaplamanın vernikli ahşapla yapıldığı ortaya çıktı.

 İzmir Cumhuriyet Savcılığı Soruşturma açtı mı?

İzmir'in Narlıdere ilçesi Yenikale Mahallesi'nde bulunan 4 bloklu Folkart Sitesi'ndeki 8 katlı binada 27 Nisan’da saat 22.00 sıralarında çıkan yangına itfaiye ekipleri, Orman Bölge Müdürlüğüne ait arazöz ve İl Emniyet Müdürlüğü TOMA'ları yerden, yangın söndürme helikopteri de havadan müdahale etti.

Yangın yaklaşık 8 saat sonra kontrol altına alınabildi.

7 KİŞİ YARALANDI

Yangının ardından 8 katlı blok büyük ölçüde hasar gördü, daireler kullanılamaz hale geldi.

Can kaybının yaşanmadığı yangında 6 kişi dumandan etkilenirken, 1 kişinin de ayağı burkuldu.

İlk belirlemelere göre, elektrik kontağından çıktığı tespit edilen yangınla ilgili soruşturma başlatıldı.

YANGIN YÖNETMELİĞİ HİÇE SAYILDI!

Hürriyet’te yer alan habere göre, daireleri "akıllı ev" olarak pazarlanan lüks sitedeki akıllı sistemin cepheye etkili olmadığına dikkati çeken Isı, Su, Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Başkan Yardımcısı, İnşaat Mühendisi Ertuğrul Şen, “Dış cephesinde yangın yönetmeliğine aykırı olarak, yanıcı bir madde olan vernik sürülmüş ahşap kullanılmış. Böyle olunca bir nedenle ikinci katta çıkan yangın pencerelerden dışarıya çıkıp tüm binayı sarmış. Doğru malzeme doğru şekilde uygulansaydı bu boyutta bir yangın olmazdı” dedi.

“DOĞRU MALZEME, DOĞRU TASARIM, DOĞRU DENETİM…”

Şen, “Bu sürecin hem inşaat ruhsatı verilmeden önce hem de (hadi burada gözden kaçtı diyelim) iskan ruhsatı verilmeden önceki denetimde fark edilip söktürülmesi gerekirdi. Yapı denetim şirketi inşaat projesinde bu yanlışı görüp uyarmalıydı, belediye inşaat ruhsatı verirken bunu söylemeliydi. Hadi her iki aşamada da gözden kaçtı diyelim; iskan ruhsatı verilirken görülüp düzelttirilmeliydi. Geçmişte benzer bir yangın İstanbul Fikirtepe’deki gökdelende, ahşap görünümlü plastik doğrama kullanımı nedeniyle büyümüştü. Doğru malzeme, doğru tasarım ve doğru denetim çok önemli” diye konuştu.

 

 

Erdem NoyanErdem Noyan