DÜNYA
Giriş Tarihi : 21-12-2022 20:37   Güncelleme : 23-12-2022 19:14

Moskova'da Düzenlenen Kırım Forumu Büyük İlgi Gördü

Rusya dışişleri bakanlığı destekleri ile Moskova'da düzenlenen yurt dışında yaşayan Kırımlı Tatar soydaşlar buluşması forumu büyük ilgi gördü.Konferans sırasında Kırım Cumhuriyeti Devlet Başkanı Sergey Aksyonov adına bir karşılama konuşması yapan Georgy Muradov, bu etkinliğin düzenlenmesinin önemine dikkat çekti. “Moskova için bu özellikle önemli bir olay çünkü Kırım Tatarları kendilerini Rusya Federasyonu'nun önemli halklarından biri olarak Anavatanımızın başkentinde konumlandırmalı, görmeli. Değerli Kırımlı hemşerilerimizin yanı sıra Kırım Tatarlarının önemli rol oynadığı yabancı ülkelerden de Kırım Tatar diasporasının temsilcileri burada bir araya geldi” dedi

Moskova'da Düzenlenen Kırım Forumu Büyük İlgi Gördü

(İnt.Hab.Moskova) Ayhan Dikme 

Rusya Federasyonu başkenti Moskova'da düzenlenen yurt dışında yaşayan Kırımlı  Tatar soydaşlar buluşması forumu büyük ilgi gördü.Renkli görüntülere sahne olan Forumda Kısa bir konuşma yapan Uluslararası gazeteciler derneği başkanı ve Karadeniz Kırım Tatar Kültür derneği başkanı Nihat Alparslan"Kırım Tatar'larının kültürünü örf ve adetlerini yaşatmak için bizlere çok görev düşüyor.Karadenizden karşı tarafa baktığımızda,Kırım'da yaşayan soydaşlarımızın üzüntüsüne ve mutluluğuna ortak oluyoruz hisediyoruz.Samsun ve Sinop hemen Yalta'nın karşısında mesafa çok kısa 7 saatte feribotla gelmemiz mümkün ticarive turizm,Kültürel ilişkilerimizin devam etmesi için karşılıklı seferlerin bir an önce başlatılması gerekmektedir

Kırım Cumhuriyeti Kırım Tatar örgütlerinin yurtdışındaki yurttaşlarla kültürel ve insani ilişkileri" konulu konferansa benzer etkinlikler mümkün olduğunca sık düzenlenmelidir"dedi

 

ggggggggg

 


 

Kırım'da yayınlanan tarihi değeri yüksek etkin Merhaba Gazetesi'nde yayınlanan  konferans haberiggggggggg

Kırım Cumhuriyeti Etnik İlişkiler Devlet Komitesi Başkanı Ayder
Tippa, Kırım'dan gelen bir heyetin parçası olarak,
Uluslararası Konferans "Kültürel ve İnsani
Kırım Cumhuriyeti Kırım Tatar örgütlerinin yurtdışındaki yurttaşlarla olan bağlantıları”.

Kırım Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi liderliğinde düzenlenen konferansın katılımcıları,
Rusya Federasyonu Başkanı Georgy Muradov, Kırım, Türkiye, Özbekistan ve Beyaz Rusya'dan heyetler katıldı.
Konferans sırasında Kırım Cumhuriyeti Devlet Başkanı Sergey Aksyonov adına bir karşılama konuşması yapan Georgy Muradov, bu etkinliğin düzenlenmesinin önemine dikkat çekti.
“Moskova için bu özellikle önemli bir olay çünkü Kırım Tatarları kendilerini Rusya Federasyonu'nun önemli halklarından biri olarak Anavatanımızın başkentinde konumlandırmalı, görmeli. Değerli Kırımlı hemşerilerimizin yanı sıra Kırım Tatarlarının önemli rol oynadığı yabancı ülkelerden de Kırım Tatar diasporasının temsilcileri burada bir araya geldi” dedi.
Buna karşılık, Kırım Ulusal İşler Devlet Komitesi Başkanı Aider Tippa bir sunum yaptı ve bu sırada Cumhuriyet'in kültür, tarih, dil, gelenek ve göreneklerin gelişimine özel önem verdiğinden bahsetti. Katılımcılar konferansında yaptığı konuşmada, bu tür etkinliklerin düzenlenmesinin etnik ve inançlar arası uyumu güçlendirmeyi amaçlayan ortak projelerin uygulanmasında aktif işbirliği ve etkileşimi teşvik edeceğini ve yurtdışındaki yurttaşları gerçek olumlu değişiklikler hakkında bilgilendirmeye yardımcı olacağını kaydetti. Bu, Kırım'ın Rusya ile yeniden birleşmesinden sonra mümkün oldu.
Etkinliğe "Meraba" gazetesinin yazı işleri müdürü Leyla Veliyeva da katıldı. Konuyla ilgili bir rapor sundu: "İsmail Gasprinsky'nin adını taşıyan Media Merkezi - büyük aydınlatıcının fikirlerinin halefi."
“Media Merkezi her yıl Kırım halklarının dillerinde, çoğu Kırım Tatar dilinde olmak üzere yaklaşık 30 kitap hazırlayıp yayınlıyor. Media Merkezinin ve tüm Kırım Tatar halkının gururu, Kırım Tatar edebiyatının beşiği olan Kırım Tatarlarının en eski gazetesi “Yanyy Dunya”, “Yıldız” dergisi ve henüz çok genç olmasına rağmen iki dilli gelecek vaat eden “Meraba” gazetesidir. Media Merkezi bünyesinde yer alan kadın dergisi “Arzy” ve 10 adet daha yazılı medya bulunmaktadır. Büyük eğitimcinin izinden gitmeyi, çalışmalarını sürdürmeyi ve sevgili halkımızın yararına gelişmeyi başardığımız için gurur duyuyoruz” dedi.
Konferans sonucunda Kırım Tatar topluluğu "Haytarma" sanatçıları etkinliğe katılanlar için bir performans sergilediler.

Erdem NoyanErdem Noyan