GÜNCEL
Giriş Tarihi : 18-12-2023 16:55   Güncelleme : 18-12-2023 16:57

Öldürülen Rus Büyükelçi Karlov'un eşi ilk kez açık açık konuştu

Bundan 7 yıl önce Ankara'da suikasta kurban giden Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un eşi Marina Karlova, ülkesinde hazırlanan belgeselde konuştu.

Öldürülen Rus Büyükelçi Karlov'un eşi ilk kez açık açık konuştu

Medya Günlüğü'nden Fuad Safarov'un haberine göre, Rusya’nın önde gelen televizyon kanallarından NTV, Rus Büyükelçi Andrey Karlov’un 19 Aralık 2016’da Ankara’da suikasta kurban gitmesiyle ilgili bir belgesel hazırladı.

Cinayetin yedinci yıl dönümünün öncesinde yayınlanan “Rusya’ya 9 el ateş” başlıklı belgesel filmde, Karlov’a Çankaya’da katıldığı sergide konuştuğu sırada polis memuru Mevlüt Mert Altıntaş tarafından düzenlenen suikastın detayları mercek altına alındı ve bazı sorular soruldu.

"TÜRKLER İZLERİ YOK ETTİ"

Karlov’a dokuz el ateş eden Altıntaş’ın saldırının ardından kaçmaya veya intihar etmeye çalışmadığına dikkat çeken kanal, “Türkler saldırı sonrasında teröristi sağ ele geçirmek yerine olay yerinde yok etti, böylece suikastı organize edenlerin izine giden yolu kesmiş oldu.” dedi.

Öldürülen Rus Büyükelçi Karlov'un eşi ilk kez açık açık konuştu - Resim : 1

"BU BENİM AÇIK KONUŞTUĞUM İLK RÖPORTAJ"

NTV, Karlov suikastının Moskova’daki Rusya, Türkiye ve İran dışişleri bakanları toplantısının hemen öncesinde düzenlenmesinin dikkat çekici olduğunu vurguladı.

Karlov’un eşi Marina Karlova, suikastla ilgili olarak kanalın sorularını yanıtlarken, “Bu benim bu kadar açık konuştuğum ilk röportaj…” dedi.

Karlova, güvenlik görevlilerinin serginin açılışına gelen katilin davranışlarından kuşkuya kapılmamasını eleştirdi. Belgeselde, cinayetten sonra olay yerine ilk kez giden Marina Karlova’nın suikastın yapıldığı noktada dizüstü çökerek ağladığı görülüyor.

Öldürülen Rus Büyükelçi Karlov'un eşi ilk kez açık açık konuştu - Resim : 2

"BANA BİR DAHA BU KONUYU AÇMA"

Karlova, suikasttan 4 ay önce eşi ile arasında geçen bir diyalogu şöyle anlattı:

“Arabada gidiyorduk, o kullanıyordu. Aniden bana dönerek, ‘Marina, sana yere yatman için bağırırsam bana hiçbir şey sorma ve hemen sessizce arabada yere yat’ dedi. Sonra bu konuyu onunla konuşmaya çalıştım ve ‘Nasıl yani, bir tehdit mi var? Bir şeyden mi şüpheleniyorsun’ diye sordum. O da bana ‘Hayır, sakin ol. Sadece her ihtimale karşı söylüyorum. Bana bir daha bu konuyu açma!’ dedi.”

NTV bu diyalog için, “Marina Karlova, ancak ölümünden sonra kocasının sadece önseziye kapılmadığını, aynı zamanda tehlikenin çok yakın olduğunu önceden bildiğini anlayabildi.” yorumunda bulundu.

Öldürülen Rus Büyükelçi Karlov'un eşi ilk kez açık açık konuştu - Resim : 3

BELGESELDE "EMRİ KİM VERDİ" SORUSU SORULDU

“Terör saldırısının failinin adı hemen belirlendi. Katilin 22 yaşındaki Ankara polisi özel harekat mensubu Altıntaş olduğu ortaya çıktı” diyen kanal, “Peki cinayetin faili ve organizatörlerinin arkasında kim vardı? Bu soru şimdilik cevapsız kalıyor. Teröristin anında imha edilmesi, tetiği çekme emri verenlere giden yolu kesmiş görünüyor. Eğer suikast için elit bir polis biriminin görevlisi gönderildiyse, o zaman Rusya’nın Ankara Büyükelçisi’nin öldürülmesi emrini kim verdi?” sorularını yöneltti.

Öldürülen Rus Büyükelçi Karlov'un eşi ilk kez açık açık konuştu - Resim : 4

"ERDOĞAN'IN CAN DÜŞMANI GÜLEN"

Türk polisinin, soruşturmalar sonucunda bazı kişileri yakaladığını hatırlatan NTV şu yorumda bulundu:

“Bu kişilerin ortak noktası, Andrey Karlov’un öldürülmesine karışmaları ve Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile yakın bağları bulunmasıydı. Örgütün lideri ve ideoloğu hâlâ serbest. Bu kişi, aşırı bir yasadışı örgütün kurucusu, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın can düşmanı Fethullah Gülen. 1990’ların sonlarında Amerika’ya kaçtı. Orada Amerikan istihbarat servislerinin himayesinde saklanıyor. Türkiye’de de onun destekçilerinden oluşan geniş ve gizli bir ağ varlığını sürdürüyor. Türk güvenlik güçleri içinde de gizli destekçileri vardı. Gülen, Washington’daki etkili bayların emriyle 2016 yaz ayında Ankara’da bir darbeye hazırlandı. Türk soruşturması, Rus diplomatın öldürülmesi emrini verenin Gülen olduğu sonucuna vardı. Ancak ABD yetkilileri onu NATO müttefiklerine (Türkiye) iade etmedi.”

Kanala konuşan Andrey Karlov’un dostu Sergey Kudasov da, “Birileri gerçekten Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkileri bozmak ve artık dünyaya hakim olmaya çalışan devletler karşısında Ankara’nın teslimiyetini sağlamak için böyle bir eylem yapmayı istiyordu.” yorumunda bulundu.

Öldürülen Rus Büyükelçi Karlov'un eşi ilk kez açık açık konuştu - Resim : 5

"OYUN TUTMADI"

Suikast anını defalarca ekrana getiren NTV, cinayetten aylar önce Rusya ve Türkiye arasında önemli anlaşmalar imzalandığı ve bu durumun Batı’yı tedirgin ettiğini belirterek, “Rus büyükelçisinin öldürülmesinin uluslararası bir skandala yol açması bekleniyordu. Ama oyun tutmadı.” dedi.

Karlov’un öldürülmesi ve 15 Temmuz darbe girişimi arasında bağlantı da kuran Kudasov, “Bu darbe girişimi, Türk ordusu ve istihbaratında birliğin olmadığını ortaya çıkardı.” görüşünü savundu.

Öldürülen Rus Büyükelçi Karlov'un eşi ilk kez açık açık konuştu - Resim : 6

KATİL DARBE GİRİŞİMİ SONRASI TUTUKLANDI

Kudasov, darbe girişimi nedeniyle katil Altıntaş’ın gözaltına alınmasıyla ilgili haberlere işaret ederek, “Kasım ortalarında serbest bırakılması birçok soru işaretine yol açıyor. Çünkü düşünün binlerce kişi darbe girişimi nedeniyle tutuklanıyor, Altıntaş ise serbest bırakılıyor. 19 Aralık’ta da suikastı gerçekleştiriyor.” dedi.

Kudasov, katilin Büyükelçi Karlov’un programlarını takip ettiğini de belirtti.

Kudasov, “Suikastla ilgili durum, teröristin kimliği, cinayetle ilgili hazırlık çalışmaları, olay yerinde öldürülmesi, internetten bilgilerinin kaybolması ve diğer hususlar, eylemin baş organizatörleri ile ilgili daha önce ortaya atılan iddiaların kısıtlandığını ortaya koydu. Bu terör saldırısı kimin işine yaradı? Amaçları Rusya ve Türkiye arasında sıcak bir çatışmanın çıkmasıydı” diye konuştu.

Öldürülen Rus Büyükelçi Karlov'un eşi ilk kez açık açık konuştu - Resim : 7

OLAY NASIL OLDU

Rus Büyükelçi Karlov, "Gezgin Gözüyle Kaliningrad'dan Kamçatka'ya Rusya" konulu fotoğraf sergisinin açılışına katılmak üzere 19 Aralık 2016 Pazartesi günü akşam saatlerinde Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'ne geldi.

Karlov, saat 19.05'te açılış konuşmasını yaptığı sırada koruması gibi hareket edip arkasına geçen saldırgan Mevlüt Mert Altıntaş tarafından silahla vurularak öldürüldü.

Teslim olması için yapılan çağrılara ateşle karşılık veren Altıntaş, özel harekat polisleriyle girdiği çatışmada etkisiz hale getirildi.

Saldırganın, İzmir Rüştü Ünsal Polis Meslek Yüksekokulunu bitirdiği ve Ankara Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şubesinde görevli polis memuru olduğu belirlendi.

Odatv.com

NİHAT ALPARSLANNİHAT ALPARSLAN