GÜNCEL
Giriş Tarihi : 29-09-2022 16:29   Güncelleme : 29-09-2022 16:36

PERİNTHOS ANTİK KENTİ’NDE ARKEOLOJİK KAZILAR DEVAM EDİYOR

Marmaraereğlisi’nde yer alan, Perinthos Antik Kenti Arkeolojik Kazıların ikinci dönemi başladı.

PERİNTHOS ANTİK KENTİ’NDE ARKEOLOJİK KAZILAR DEVAM EDİYOR

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Arkeoloji bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Koçel Erdem başkanlığında 2021 yılında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün resmi izinleri ile başlayan kazılar ikinci döneminde devam ediyor. Marmaraereğlisi’nin Güngörmez ve Bayrak Tepe olarak anılan akrapol kısmında başlatılan kazı çalışmalarının bilgilendirme toplantısı Marmaraereğlisi Kazı evinde yoğun katılım ile gerçekleştirildi.


Bilimsel Arkeolojik kazı tanıtım toplantısına, Marmaraereğlisi Belediye Başkanı hikmet Ata başta olmak üzere, İlçe Kaymakam vekili Muhammed Safa Kömürcü, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, AK Parti İl Başkanı Mestan Özcan, İlçe Jandarma Komutanı Ceyhun Coştu, İlçe Emniyet müdürü Metin Temizer, Sahil Güvenlik Komutanı Yüzbaşı Burak Akanpınar Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. Veli Sırım, AK Parti İlçe Başkanı Muhammet Gökmen, protokol üyeleri, Siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katılım sağladı.

Başkan Hikmet Ata; ‘’Yerleşmenin tarih öncesi dönemlerine dayandığı ortaya çıktı’’Açılış konuşmasını gerçekleştiren Marmaraereğlisi Belediye Başkanı Hikmet Ata, ‘’Bugün burada İlçemizde, Perinthos Antik Kentinde başlayacak olan kazı çalışmalarının ikinci dönemi için toplanmış bulunmaktayız. Marmaraereğlimizin tarihini aydınlatacak bu çalışma için bizleri yalnız bırakmayarak yanımızda olduğunuz için teşekkür ediyorum. Nadide ilçemiz Marmaraereğlisi’ne Perinthos’a hoş geldiniz. Şimdiye kadar kentin tarihinin MÖ 600’lü yıllara dayandığı bilinmekle beraber geçtiğimiz yıl Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Zeynep Koçel Erdem ve değerli ekibi tarafından başlatılan kazı bulguları ışığında, yerleşmenin tarih öncesi dönemlere dayandığı ortaya konmuştur. İlçemizde gerçekleşecek olan yeni dönem arkeolojik kazıların sonuçlarını da merakla bekliyoruz. Hem Trakya’nın hem ülkemizin tarihi turizminin gelişmesine olumlu katkı sağlayacağını umut ediyorum. İnanıyorum ki bu güne kadar ülkemizde yapılan önemli arkeolojik kazılar gibi, Perinthos Antik kenti çalışmaları ile de insanlık tarihinde yeni keşiflere imza atacağız. Şimdiden Ülkemize Bölgemize ve Marmaraereğlimize hayırlı, uğurlu olsun.’’ İfadelerini belirtti.
Perinthos Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Zeynep Koçel Erdem desteğini esirgemeyenlere teşekkür etti.


Sonrasında Kürsüye teşrif eden Perinthos Antik Kenti Kazı Başkanı Mimar Sinan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Koçel Erdem konuşmasına destek sağlayan firmalara şükranlarını sunarak başladı. Prof. Dr. Zeynep Koçel Erdem; ‘’Kazımız başta Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Tarih Kurumu, MSGSÜ Rektörlüğü Bilimsel Araştırmalar Başkanlığı, Marmara Ereğlisi Belediyesi ve Kaptan Demir Çelik firmasının finansal destekleri ile yürütülmektedir. Bu kurum ve kuruluşların yanı sıra, Tekirdağ İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzemiz ile çeşitli firmalar ve şahıslar çalışmalarımıza farklı ölçeklerde katkıda bulunmuşlardır.  Hepsine şükranlarımızı sunarız.’’ dedi


Perinthos; Antik Çağ dünyasının en önemli kentlerinden birisidir
Perinthos Antik kentinin tarihinden bahsederek konuşmasına devam edenProf. Dr. Zeynep Koçel Erdem; ‘’Perinthos/Herakleia antik kenti geçen yıl elde ettiğimiz kazı bulguları ışığında geçmişi tarih öncesi dönemlere dayanan, Roma İmparatorluğu döneminde Trakya eyaletinin başkentliğini yapmış, antik çağ dünyasının en önemli kentlerinden biridir. Bahsetmiş olduğum Trakya eyaleti İstanbul’dan başlayarak Bulgaristan, Sırbistan, Arnavutluk, Yunanistan’ın bir kısmı ve Makedonya’ya kadar uzanan bir coğrafyayı kapsamaktadır ve Perinthos bu coğrafyada yer alan tüm kentlerin başkentidir. Çok büyük bir alan kaplayan kentimizde toprak üstünde antik Trakya’nın en büyük, Anadolu’nun ise büyük tiyatroları ile yarışacak ölçekteki tiyatro yapısı, bugünkü pazar yerinde yer alan surlara bitişik konumdaki stadion yapısı, bazilika ve surlar gibi anıtsal yapılara ait çeşitli kalıntılar görülebilmektedir. Yanı sıra Kiremitlik ve Kamaradere mevkilerindeki büyük nekropol alanları, biri ticari, diğeri Roma İmparatorluk donanmasının bulunduğu askeri liman olmak üzere iki büyük limanı, Roma İmparatoru adına inşa edilmiş tapınakların varlığı ile fotoğraf sergimizde de bazılarını göreceğiniz üzere daha önceki yıllarda antik kentte bulunarak Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesinde sergilenen eserler kentin bir zamanlardaki görkemine işaret etmektedir.’’ İfadelerini belirtti.
Perinthos Antik Kenti Kazı Başkanı Prof Dr. Zeynep Koçel Erdem; ‘’El Birliği ile Marmaraereğlisi’ni ülkenin en güzel yerlerinden biri haline getireceğiz.’’


Böylesi büyük bir kentin Marmaraereğlisi’nde bulunuyor olmasının büyük bir şans olduğunu ifade eden Kazı Başkanı Prof. Dr. Zeynep Koçel Erdem; Perinthos Antik Kenti’nin Marmaraereğlisi’nde bulunuyor olması hepimiz için büyük bir şanstır ve bilimsel ve arkeolojik değerler yanında yüksek bir turizm potansiyeli de söz konusudur.  Özellikle Ereğli’nin İstanbul-Tekirdağ kara yolu ile Avrupa kara sınırı hattı üzerinde bulunuyor olması bu turizm potansiyelini kuvvetlendirmektedir. Tüm bunları düşünerek çıktığımız bu yolda, Marmaraereğlisi’ni ülkenin kültürel turizm odaklarından biri haline dönüştürmek, kentin canlılığı ve ekonomisini yüksek bir seviyeye getirme çabası içinde olmak da ülkemize ve sizlere olan borcumuzdur. Şüphesiz ki böylesine güzel bir amaç için hepinizin desteğine ihtiyacımız bulunmaktadır. Bu amaç uğrunda el birliği ile ilçemizi ülkenin en güzel yerlerinden biri haline dönüştürmeliyiz.’’ İfadelerini belirtti.


Perinthos Kültür Sanat ve Kalkındırma Derneği kuruldu
Sözlerine Perinthos Kültür Sanat ve Kalkındırma Derneği’nin, kurulduğunu müjdeleyerek devam eden Prof. Dr. Zeynep Koçel Erdem; ‘’Tüm bunları hayata geçirebilmek adına Perinthos Kültür Sanat ve Kalkındırma Derneği’mizin kurulduğunu müjdelemek isterim. Derneğimiz sayesinde, Ereğli’de kültürel turizmin önünü açacak, Marmaraereğli’de yaşayan vatandaşlarımızda arkeoloji ve tarih bilinci oluşturacak, özellikle kadınlarımızı, çocuklarımızı ve engelli bireylerimizi arkeolojik kazıların bir parçası haline dönüştürecek projeler geliştirmeyi hedeflemekteyiz. Bu bağlamda hepinizin desteğini beklemekteyiz. Detayları ve merak ettiğiniz tüm konuları, hepsi alanlarında uzman olan kıymetli akademisyen arkadaşlarımızla görüşebilirsiniz.’’ dedi
Fotoğraf sergisi ve basın mensuplarının sorularının cevaplanmasının ardından program son buldu.

 

Erdem NoyanErdem Noyan