SİYASET
Giriş Tarihi : 11-02-2023 10:05   Güncelleme : 11-02-2023 10:18

Prof. Dr. Celal Şengör'den Erdoğan'a sert sözler: Hiçbir şey yapmadı!

Prof. Dr. Celal Şengör'den Erdoğan'a sert sözler: Hiçbir şey yapmadı! Alman Bild Gazetesine konuşan Profesör Doktor Celal Şengör, Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı eleştirdi. Şengör, "Erdoğan ülkeyi böylesine büyük depremlere daha iyi hazırlamak için ne yaptı? Neredeyse hiçbir şey!" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Celal Şengör'den Erdoğan'a sert sözler: Hiçbir şey yapmadı!

10 ili yerle bir etti. Son güncellenen rakamlarla birlikte depremin 5. gününde toplam can kaybı 18 bin 342'e yükseldi. Yaralı sayısı ise 74 bin 242.

‘Yüzyılın felaketi’ olarak adlandırılan depreme yönelik ihmal eleştirileri de devam ediyor.

Alman Bild Gazetesi’nde yer alan habere göre, Profesör Doktor Celal Şengör, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın göreve geldiği gündem itibaren yapması gerekenleri fakat yapmadıklarını sıraladı.

Prof. Dr. Celal Şengör "1999'da Türkiye'de meydana gelen son büyük depremde resmi olarak 18.000 ölü vardı ama aslında 30.000'den fazlaydı. Peki Erdoğan ülkeyi böylesine büyük depremlere daha iyi hazırlamak için ne yaptı? Neredeyse hiçbir şey! Her ne kadar 2003-2014 yılları arasında başbakan ve o tarihten bu yana da cumhurbaşkanı olsa da" ifadesinde bulundu.

Şengör’ün konu ile ilgili açıklamalarının devamı şu şekilde:

‘NEREDEYSE HİÇBİR ŞEY YAPILMADI’
Erdoğan, evlerin gelecekte depreme dayanıklı inşa edilmesini sağlamak için yıllarca yasa taslakları hazırlattı. Ancak yasalar nihayet yürürlüğe girdiğinde, bunlara uyulmasını sağlamak için neredeyse hiçbir şey yapmadı.

‘KİMSE BİR ŞEY SÖYLEMEYE CESARET EDEMİYOR’
"Erdoğan, artık kimsenin bir şey söylemeye cesaret edemediği bir iklim yarattı. Kritik kamu görevlilerini transfer ettirdi veya işten attırdı. Hatta pazartesi günkü depremin ardından kendisini eleştiren vatandaşları 'şerefsizler' diye aşağıladı."

İSTANBUL İÇİN DEPREM UYARISI
Celal Şengör, İstanbul'da yeni bir deprem uyarısında bulunurken "Depremin büyüklüğü 7.8 maalesef. İstanbul'da da benzer bir deprem beklemek zorundayız. Önümüzdeki 30 yıl içinde burada 7'den daha büyük bir deprem olma olasılığı yüzde 70 civarındadır" ifadesini kullandı.

"Böyle bir depremin İstanbul için ne gibi sonuçları olabilir" sorusuna Şengör, "Korkunç! Korkarım ki 50 bin ila 100 bin arasında ölü olacak. Çünkü şehirdeki binaların yüzde 60'ı kaçak olarak inşa edilmiştir ve bunların 8 bini muhtemelen bir depremde tamamen yıkılacaktır" cevabını verdi.

 

 

 

Erdem NoyanErdem Noyan