KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 27-01-2025 08:22   Güncelleme : 08-02-2025 22:45

Türkiye’de “İmparatorluk Rus Balesi”nin “Kuğu Gölü” gösterileri kapalı gişe izlendi

Çaykovski'nin klasik eseri "Kuğu Gölü" balesi Ankara'da izleyicilerle buluştu Türkiye Turnesi kapsamında sahnelenen Rus besteci Pyotr İlyiç Çaykovski'nin klasik eseri "Kuğu Gölü" balesi, Ankara'da izleyicilerle buluştu.

Türkiye’de “İmparatorluk Rus Balesi”nin “Kuğu Gölü” gösterileri kapalı gişe izlendi

İnternet Haber Merkezi


KÜLTÜR: TÜRKİYE-RUSYA-BALE-TURNE

ATO Congresium'da The Imperial Russian Ballet Company tarafından sahnelenen Çaykovski'nin klasik eseri Kuğu Gölü Balesi'ni seyirciler ilgiyle izledi.

Dünya çapında üne sahip olan ve Türkiye'de The Imperial Russian Ballet Company tarafından ilk defa yapılan gösteri,çok büyük ilgi gördü.

 Gediminas Taranda yönetimindeki “İmparatorluk Rus Balesi” topluluğunun geniş kapsamlı ilk Türkiye turnesi, Cumartesi günü başkent Ankara’da sona erdi. Topluluk, İstanbul ve Bursa’da birkaç gösteri düzenledi. Ankara’da ise yerel izleyicinin yoğun ilgisi nedeniyle aynı gün içinde iki bale gösterisi düzenlendi.

“Buradaki izleyici gerçekten muhteşem. Dolu bir salon –en az 2-3 bin kişi – ve onların baleyi çok iyi anladığını ve kabul ettiğini görmek harika. İstanbul’da muhteşem gösterilerimiz oldu; büyük bir bale tutkunu kitle gösteriyi izledi. Organizasyon ekibi bugün Ankara’da iki gösteri yapmamızı istedi. Bu elbette zor, çünkü yarın Tver’e hareket ediyoruz ve orada gösterimiz var. Ama ekibim çok disiplinli ve eğitimli. Çin’de bir buçuk ay geçirdiler, orada yaklaşık 40 gösteri gerçekleştirdiler, ki bu gerçekten çok büyük bir sayı,” dedi Taranda, TASS’a verdiği röportajda.

Rus topluluğun turne organizatörü Ahmet Ekşi, TASS’a yaptığı açıklamada, Gediminas Taranda balesini yıl içinde birkaç kez daha Türkiye’ye getirmeyi planladığını, bunlar arasında “Fındıkkıran”ın da bulunduğunu belirtti. “Gediminas ile Moskova’da bir araya geldik ve Türkiye’de ilk kez bu kadar kapsamlı bir turne düzenleme kararı aldık. Açıkça söylemek gerekirse, bu kadar büyük bir ilgi beklemiyorduk. İstanbul’daki gösteriler bilet satış platformlarında duyurulur duyurulmaz, tüm biletler iki hafta içinde tükendi. Ankara’da ise böylesine bir ilgiyi hiç tahmin etmezdik,” dedi Ekşi. Ankara’da bir gün içinde 1.400 bilet satıldı ve izleyicilerin talebi üzerine Cumartesi günü iki bale gösterisi yapılmasına karar verildi.

“Kültürün, Rusya ile Türkiye arasındaki diyaloğun en büyük biçimlerinden biri olduğunu düşünüyorum. Türk izleyiciler ayakta alkışlıyor. Gediminas topluluğunun katılımıyla bu kültürel alışverişi sürdürmek gerekiyor. Nisan ayında ‘Don Kişot’u getireceğiz. Yine İstanbul, Bursa ve Ankara’da sahnelenecek. Haziran ayında tekrar ‘Kuğu Gölü’ ile geleceğiz. Aralık ayında ise Türk izleyicilere ‘Fındıkkıran’ı sunmayı planlıyoruz,” diye 

konuştu Ekşi.

Rossotrudniçestvo Türkiye Temsilciliği Başkanı Aleksandr Sotniçenko, “Türkiye’de ilk kez bu kadar çok sayıda Rus balesi gösterimi yapıldı,” dedi. “İzleyicilerin ilgisi çok yoğun. Gösterilerden bir ay önce tüm biletler tükenmişti. Bu tür bir başarı ilham verici ve bu yıl ‘Don Kişot’, ‘Carmen’ ve elbette yılbaşı öncesinde ‘Fındıkkıran’ gibi eserler sahnede olacak,” diye ekledi. Sotniçenko, “Rus Evi’nin her zaman organizatörlere ve sanatçılara, Rus-Türk ilişkilerinin kültür alanındaki gelişimi için her türlü desteği sağlamaya hazır olduğunu belirtti.

NİHAT ALPARSLANNİHAT ALPARSLAN